Vande Lanotte: "Opschorten sociaal overleg is bijna de regel"

De regering gaat proberen het sociaal overleg weer op gang te brengen. Dat heeft SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte gezegd in "De ochtend". Gisteren heeft het ABVV dat overleg opgeschort.

De socialistische vakbond verzet zich tegen de bevriezing van de lonen en de versoepeling van de arbeidstijden. "Het is heel jammer dat het ABVV het overleg heeft opgeschort", zegt Vande Lanotte. "Maar iedere sociale partner beslist zelf wat hij doet."

"De regering zal nu op een informele manier overleggen met de sociale partners." Vande Lanotte herhaalt hiermee wat zijn partijgenote en minister van Werk Monica De Coninck gisteren al gezegd had. Ook zij had het over informele contacten om het overleg weer op gang te krijgen.

Vande Lanotte maakt zich niet al te veel zorgen. "Dit is niets nieuw. Dat het sociaal overleg opgeschort wordt, is bijna de regel." Vande Lanotte stelt wel vast dat een sociaal akkoord sluiten de laatste jaren steeds moeilijker is geworden, maar hij denkt dat dit komt door de moeilijke economische situatie. "In moeilijke tijden breng je geen opbeurende boodschappen, maar moeten we wel de basis leggen voor de toekomst, om opnieuw vooruit te gaan.”

De socialistische vakbond ABVV heeft gisteren beslist om het sociaal overleg van de zogenoemde Groep van Tien te verlaten. Verschillende partijen halen uit naar de vakbond. Hoewel ook CD&V niet te spreken is over het opstappen van het ABVV, haalt vooral Open VLD erg hard uit naar de vakbond. "Je kan je de vraag stellen of het ABVV nog een sociale partner is", vroeg vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zich gisteren af.

Het ABVV en het ACV willen op 21 februari een betoging houden in Brussel om het ongenoegen over de hervorming van de arbeidstijd te ventileren. De christelijke bond ACV heeft het overleg wel niet verlaten.