Voormalige uitbaters "Ooit Tongeren" veroordeeld

Drie voormalige uitbaters van het park "Ooit Tongeren", in de volksmond bekend als "Het Land van Ooit Tongeren", zijn veroordeeld tot 3 jaar cel met uitstel, een boete van 11.000 euro en 1,8 miljoen euro schadevergoeding. Het trio gaat nu in beroep tegen het vonnis.

De rechtbank oordeelde dat de uitbaters van het ter ziele gegane pretpark schuldig zijn, maar dat enkel de eisen van de curatoren en die van Van Gompel, het bedrijf dat schilderwerken uitvoerde in opdracht van de beklaagden, geldig zijn. Onder meer Strabag en de Nederlandse biergigant Heineken, die bij de bank borg stonden voor de leningen voor Ooit Tongeren, kunnen geen aanspraak maken op de schadevergoedingen.

Het trio, een koppel en hun zoon, stond terecht voor valsheid in geschrifte, witwaspraktijken, misbruik van vennootschapsgoederen en inbreuken op de faillissementswetgeving. De drie voormalige uitbaters krijgen 3 jaar cel met uitstel en een boete van 11.000 euro. Ze moeten ook meer dan 1,8 miljoen euro schadevergoeding betalen en krijgen een beroepsverbod van 10 jaar.

Het pretpark ging dicht in 2007, amper drie maanden na de opening. Het ging om een sprookjespark met uitgesproken Romeinse accenten. Het park was een Tongerse variant van het grotere "Het Land van Ooit" in Drunen in Nederland. Dat laatste pretpark, dat in handen was van dezelfde familie, is intussen ook failliet.

Voor de betichting witwassen werden de beklaagden vrijgesproken, maar de rechter achtte hen wel schuldig aan het faillissement. "De beklaagden hebben geprobeerd iets te verwezenlijken waar zij financieel niet toe in staat waren. Dit getuigt van een groot gemis aan realiteitszin en een overmoed die het aanvaardbare overschrijdt", staat er in het vonnis te lezen.

Advocaat: "Desnoods tot in Straatsburg"

Meester Paul Engelen, de advocaat van de veroordeelde familie, weigert zich na de uitspraak zomaar neer te leggen bij het vonnis dat de familie schuldig acht aan het faillissement. "Wij zullen zeker beroep aantekenen en de onschuld blijven aanvechten. Desnoods tot bij het Europees hof in Straatsburg", klinkt het.

"De strafvordering is gewoon nietig. Ik heb liefst 17 mappen met documenten die in het voordeel van mijn cliënt pleiten, neergelegd bij de onderzoeksrechter", gaat Engelen verder. "Ik heb vervolgens een brief gekregen waarin uitdrukkelijk staat dat die documenten belangrijk zijn voor het onderzoek, maar wegens een ander, geheim onderzoek niet vrijgegeven kunnen worden."

Engelen meent dat er vele elementen in het dossier in het voordeel van zijn cliënten spreken, en hij wil er dan ook alles aan doen om hun onschuld te bewijzen.