"Buda-eiland is te weinig van de Kortrijkzanen"

Burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne wil dat kunstencentrum Buda zijn kunstaanbod verbreedt. Hij vindt dat de participatie moet toenemen. Niet alleen voor de Kortrijkzanen, maar ook ver daarbuiten.

Buda is het eiland tussen twee Leie-armen en is het culturele centrum van Kortrijk. De Budatoren, de Budoscoop en de Budafabriek zijn de belangrijkste culturele spelers.

Het kunstencentrum zette wel al goede resultaten neer. Het Next Festival trok 11.500 bezoekers uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De publiekscijfers van de arthousecinema Budascoop steeg in vier jaar met 23 procent, tot 34.000 bezoekers. Maar volgens burgemeester Van Quickenborne kan het beter.

"We zouden graag zien dat de participatie toeneemt, niet alleen voor Kortijkzanen, maar ook daarbuiten," vertelt Van Quickenborne aan De Standaard. "Op het Buda-eiland wordt te veel nichekunst aangeboden. Er zou ruimte moeten komen voor andere vormen van kunst."

Hij zal samen met de cultuurschepen An Vandersteene overleggen met de bestuursraad van Buda. Directeur van het kunstencentrum Franky Devos heeft niets tegen die hogere participatie zegt hij in De Standaard. "Dat betekent niet dat we onze missie moeten opgeven."

Volgens Devos heeft Buda een welomschreven rol in Kortrijk. "De stad heeft een schouwburg en een ontmoetingscentrum, zodat het brede aanbod verzekerd is. Wij zijn een creatieplaats. Die beoordeel je best op haar artistieke merites, en niet per se via publiekscijfers." Verder haalt Devos ook aan dat Buda niet enkel een Kortrijks verhaal is want ze krijgen ook subsidies van Vlaanderen en Europa.