"Extra miljarden vinden niet onmogelijk"

De federale en regionale regeringen van ons land moeten op zoek naar nog eens zeker drie miljard euro om de begrotingsdoelstellingen voor dit jaar te halen. Dat is het gevolg van de lagere groeiprognoses die het Planbureau vooropstelt. Volgens de regering is die opdracht niet onmogelijk. In de Kamer is de begroting goedgekeurd.

Bij de opmaak van de begroting eind vorig jaar was de regering uitgegaan van een economische groei van 0,7 procent. Maar het Planbureau heeft dat cijfer nu bijgesteld tot 0,2 procent. Bovendien wordt slechts 1 procent inflatie voorspeld, wat goed is voor de consumenten maar de fiscus wel inkomsten kost.

De regeringen in ons land moeten daarom op zoek naar drie miljard euro. Het grootste deel van de inspanning is voor de federale regering. Als er niet wordt ingegrepen bij de begrotingscontroles dan zou het begrotingstekort dit jaar afklokken op 2,93 procent in plaats van de met Europa afgesproken 2,15 procent.

Haalbaar

De extra inspanning is geen verrassing want de vertraging van de economische groei was verwacht, zegt staatssecretaris John Crombez (SP.A). "We hebben vorig jaar net dezelfde discussie gehad en toen hebben we de doelstelling gehaald. Drie miljard euro is veel. We hebben vorig jaar 18 miljard gesaneerd en al wat daar bovenop komt is moeilijk."

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) pleit ervoor om snel aan de aanpassingen te beginnen. "We hebben nog al moeilijke zaken gedaan met deze regering. Hoe vroeger we eraan beginnen, hoe beter. Als je vroeg maatregelen neemt, hebben die een langere tijd tijdens het jaar om effect te hebben", zegt De Croo.

Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) relativeert het nieuws. Volgens hemt zal de inspanning die de federale regering moet leveren wellicht minder dan drie miljard bedragen.

De Kamer heeft gisteren in een marathonzitting tot diep in de nacht de nog niet aangepaste begroting voor dit jaar besproken. Vanmiddag is het budget meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.