"Ik weet niet of ik moet huilen of schreeuwen"

Zes maanden. Zo lang al parkeerde de Israëlische studente Hila Ben-Baruch haar auto op een vaste plaats in Tel Aviv. Maandenlang was er geen probleem, maar enkele dagen geleden ontdekte ze iets vreemd. De plaats waar ze haar auto die ochtend had achtergelaten, was veranderend in een parkeerplaats voor gehandicapten. En haar auto, die was weggesleept.
De beelden van de veiligheidscamera pleiten de vrouw helemaal vrij.

Op haar Facebookpagina uitte de studente haar ongenoegen over wat ze heeft meegemaakt. "Ik parkeer mijn auto daar al een half jaar. Ik denk dat ik onderhand weet waar ik wel en waar ik niet mag parkeren." Ze besloot dan ook op zoek te gaan naar antwoorden.

En die zoektocht naar antwoorden verliep niet van een leien dakje. Overal waar ze kwam werd ze afgesnauwd en bestempeld als ongeloofwaardig. "Ik kreeg van officiële ambtenaren zelfs te horen dat ik mij moedwillig parkeer op plaatsen voor gehandicapten." Pas nadat ze tien minuten lang haar onschuld had uitgeschreeuwd, werd naar haar geluisterd. Ze moest een online formulier invullen en ondanks alles 300 euro betalen voor het laten wegslepen van haar auto.

Dat was uiteraard niet naar de zin van Ben-Baruch. 's Anderendaags trok ze naar het gebouw aan de overkant van haar parkeerplaats. Daar vroeg en kreeg ze de tape met beelden op van de bewakingscamera. "Toen ik die beelden zag, wist ik niet of ik moest wenen of schreeuwen", zegt de studente.

Op de beelden was immers te zien hoe stadsarbeiders doodleuk haar parkeerplaats veranderden in een plaats voor gehandicapten terwijl haar auto daar nog stond. In vijf minuten tijd was die klus geklaard, waarna haar auto ook werd weggesleept door ijverige parkeerwachters. De beelden van het incident plaatste ze op Facebook en daar werd het in een mum van tijd bijna 20.000 keer gedeeld.

Geconfronteerd met de beelden heeft de burgemeester van de stad zijn excuses aangeboden. "Het is volstrekt logisch en normaal dat er parkeerplaatsen worden gemaakt op het wegdek, ook al staan er op dat moment auto's geparkeerd. Maar de arbeiders hebben een fout gemaakt door de parkeerwachters niet te vertellen dat ze die auto niet mochten wegslepen."

De studente heeft haar auto ondertussen teruggekregen en de boetes hoeft ze niet meer te betalen. Desondanks overweegt ze om de stad te vervolgen.

lees ook