"Moeilijk sereen onderhandelen als er betoogd wordt"

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) verwacht niet dat het sociaal overleg voor de grote vakbondsbetoging van 21 februari nog hervat zal worden. Intussen zijn er wel informele contacten. "Wij vonden dat er vooruitgang was, zij hadden de perceptie dat het niet snel genoeg ging. Ik wil uitzoeken waar de geschilpunten liggen."

Maandag schortte de socialistische vakbond ABVV zijn deelname aan het sociaal overleg op. De regering zal nu proberen om via informele contacten het sociaal overleg weer op gang te krijgen. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) wordt het veld ingestuurd. In "De ochtend" op Radio 1 bevestigde De Coninck vanmorgen dat ze al telefonische contacten gehad had "om uit te zoeken wat de geschilpunten zijn en waar men precies over valt."

De minister was naar eigen zeggen verrast door de beslissing van het ABVV om het sociaal overleg voorlopig te verlaten. "Wij hadden de indruk dat we rond de drie luiken in het sociaal overleg een grote vooruitgang gemaakt hadden", aldus De Coninck. Daarmee verwijst ze naar het luik rond loonlastenverlagingen (belangrijk voor werkgevers), het luik rond de welvaartsenvelop, het aanpassen van uitkeringen aan de welvaart (belangrijk voor vakbonden) en het luik van de modernisering van de arbeidsmarkt, wat vooral te maken heeft met flexilibisering rond bijvoorbeeld overuren en glijdende werktijden. Over de eerste twee pakketten was er al een deelakkoord.

"Vrijdag stelden de vakbonden het laatste pakket voor, over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Wij hebben als regering gezegd dat we dat wilden bestuderen, er is dan afgesproken om op 18 februari voort te praten. Maar toen schortte het ABVV het overleg op. Hun perceptie is dat de uitwerking van het luik rond de welvaartsenvelop niet snel genoeg ging. Dat kan hun perceptie zijn, maar ik vind dat we drie evenwichtige pakketten samengesteld hebben."

Op donderdag 21 februari is er een al eerder aangekondigde betoging van de vakbonden in Brussel. De Coninck verwacht niet dat het overleg voor die datum hervat zal worden. "Je kunt moeilijk in een serene sfeer onderhandelen als er betoogd wordt." Het geplande gesprek op 18 februari zal naar alle waarschijnlijkheid dus niet doorgaan.

"Elk zijn rol, zeker?"

"Er zijn zo rituelen in het leven, ik vermoed dat men altijd wel even wil tonen dat men zijn punt belangrijk vindt", verklaart De Coninck de houding van het ABVV. "Wij vinden het sociaal overleg ook belangrijk, maar men moet begrijpen dat wij het budget in de gaten moeten houden. We moeten zien dat de voorstellen die op tafel komen, ook betaalbaar zijn."

Anne Demelenne, de voorzitter van de FGTB, de Franstalige tegenhanger van het ABVV, was gisteren niet mals voor De Coninck. "Een minister van Werk moet de motor smeren met olie, maar zij strooit er net zand in", hekelde ze gisteren op de RTBF-radio. De Coninck reageert laconiek. "Elk zijn rol zeker? Wij hebben met de regering 750 miljoen euro op tafel gelegd, da's voor een stuk de olie om te smeren. Dat was niet evident in deze budgettair moeilijke tijden."

De Coninck hoop dat het ABVV terug aan de tafel zal komen zitten. "We kunnen altijd akkoorden sluiten met de partners die wel meewillen, het zou geen goeie zaak zijn als ze niet meer willen meepraten."