"Parlement zal begroting afkeuren bij te veel besparingen"

In Brussel is de Europese top rond 21 uur begonnen, zes uur later dan eerst gepland. Vooraleer allemaal samen te vergaderen, is er druk bilateraal overleg gepleegd. De onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting beloven lang en hard te worden. Als er te veel bespaard wordt, zal het Europees Parlement de begroting afkeuren, zo waarschuwde voorzitter Martin Schulz.
AP2013
De Duitse kanselier Merkel praat met parlementsvoorzitter Schulz en de Franse president Hollande.

De Europese Raad moet een consensus proberen vinden over de Europese begroting voor de jaren 2014 tot 2020. Het gaat om een budget van ongeveer 1.000 miljard euro, of zo'n 1 procent  van het Europees binnenlands product. Een eerste poging om tot een akkoord te komen op de vorige Europese top in november liep op een fiasco uit, maar dat is niet ongewoon. Ook bij de vorige begrotingen waren telkens twee toppen nodig om tot een akkoord te komen.

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement waarschuwde de staatshoofden en regeringsleiders dat het Europees Parlement de begroting zou afkeuren als er te veel bespaard wordt, zoals dat in het compromisvoorstel het geval zou zijn.

Schulz zei bovendien dat het Europees Parlement overweegt om de stemming over de begroting geheim te maken, om te vermijden dat de parlementsleden door de nationale partijen onder druk gezet worden. 

Besparen of niet

Bij zijn aankomst in Brussel herhaalde de Franse president François Hollande zijn bekende boodschap: "Ja, we moeten besparen, maar neen, we mogen de economie niet verzwakken". Hij beklemtoonde ook nog eens dat het landbouwbeleid voor hem een van de prioriteiten is.

Volgens bondskanselier Angela Merkel liggen de standpunten tussen de verschillende hoofdrolspelers nog ver uiteen."Het is natuurlijk wenselijk om tot een akkoord te komen. Maar daarop moeten we nog wachten en we zullen hard moeten werken. En dat is wat ik ga doen, aldus de bondskanselier.

Ook de Britse premier David Cameron herhaalde zijn mantra. "De Europese Unie mag niet immuun zijn voor de druk die wij gekend hebben om onze uitgaven te beperken, efficiënter te gaan werken en te verzekeren dat we de middelen slim besteden - iets wat we allemaal hebben moeten doen, over heel Europa."

Hij liet aan duidelijkheid niets te wensen over. "In november waren de cijfers te hoog. Als ze nu niet naar beneden gehaald worden, zal er geen akkoord zijn." Concrete bedragen noemde Cameron wel niet.

De voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, heeft de voorbije weken bij de verschillende leiders afgetast wat de mogelijkheden zijn. Bij het begin van de vergadering zal hij een voorstel doen dat als basis van de discussie kan dienen. Naar verwacht zal hij een budget van rond 950 miljard euro presenteren.