Band bij Ford Genk weer stil door staking toeleveraar

Door een staking bij Conveyor Services Genk (CSG), een kleine firma die instaat voor de transportband tussen de toeleveringsbedrijven en Ford Genk, ligt sinds vanochtend 6 uur de hele productie aan beide kanten van de lijn plat.

Conveyor Services Genk (CSG) telt 10 personeelsleden, die instaan voor de goede werking van de conveyor. Dit is het transportsysteem waarmee de onderdelen van de voornaamste toeleveranciers just-in-time naar Ford Genk worden verstuurd en het "leeggoed" wordt teruggezonden.

CSG is voor de helft eigendom van Fabricom (GDF Suez) en voor de andere helft van het Duitse bedrijf Eisenmann. Omdat het bedrijf niet groot is, zijn de medewerkers weinig betrokken geweest bij de sociale onderhandelingen tussen directies en vakbonden van de bedrijven waar CSG voor werkt.

Op een vergadering van de raad van bestuur van CSG gisteravond werden volgens het personeel onvoldoende garanties gegeven over wat er met hen zal gebeuren als Ford Genk sluit. De afscheidspremie die al werd voorgesteld, is veel te laag, vinden ze. Vanochtend is een spontane actie uitgebroken, waardoor de hele productiesite rond Ford Genk plat ligt.