Bart Kaëll: zanger met een zee aan inspiratie

Laat een Vlaming op zee vertoeven en de kans is groot dat hij zich laat verleiden tot het zingen van een liedje van Bart Kaëll. Met zijn allergrootste hits "Zeil je voor het eerst" en "De Marie-Louise" zong de 53-jarige zanger uit Oudenaarde zich de legende in. Reden te meer voor Radio 2 om Kaëll te laten toetreden tot De Eregalerij.

1982 is een belangrijk jaar voor de dan 22-jarige Bart Gijselinck. Zijn passie voor muziek brengt hem in de Baccara-beker, een populaire talentenjacht op de openbare omroep. Hij begint aan de competitie als een nobele onbekende, maar door op het einde de publieksprijs in de wacht te slepen, verandert dat helemaal. De Bart Gijselinck van weleer transformeert korte tijd later in de professionele zanger Bart Kaëll.

Dat de artistieke talenten van Kaëll op een dag naar latere roem zullen leiden, komt niet als een volslagen verrassing. In zijn geboortestreek Oudenaarde laat hij zich als tiener al opmerken met zijn voorliefde voor tekenen en muziek. Om zich daarin verder te ontwikkelen, volgt hij notenleer en gitaarlessen en vervolgens ook avondlessen publiciteitstekenen.

Omdat het hem op het plaatselijke college niet voor de wind gaat, beslist hij toe te geven aan zijn artistieke microbe. Hij trekt naar het Sint-Lucas in Gent om vervolgens met zijn middelbare diploma in de hand aan te kloppen bij het Herman Teirlinckinstituut in Antwerpen. De kennis die hij daar opdoet, vormt de basis voor zijn succes op de Baccara-beker.

Met een naamsverandering en een publieksprijs op zak doet Kaëll in 1983 mee aan de preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Zijn zelfgeschreven liedje "Symfonie"eindigt slechts vierde op negen deelnemers, tot teleurstelling van zijn fans die massaal present zijn in de zaal. De vakjury kiest voor Pas de Deux om ons land in München te vertegenwoordigen. Daar eindigt het erg controversiële nummer "Rendez-vous" troosteloos achttiende op 20 deelnemers.

Vier jaar later onderneemt de Oost-Vlaming een nieuwe Eurosongpoging met het liedje "Carrousel".  Hij moet alleen het onderspit delven tegen het liefdesleger van Liliane Saint-Pierre. Zij mag met "Soldiers of love" de Belgische titel verdedigen in Brussel, een jaar na de winst van Sandra Kim. Saint-Pierre doet het niet onaardig met een elfde plaats op 22 deelnemers.

Bart Kaëll heeft evenwel geen winst bij Eurosong nodig om carrière te maken in ons land. In 1986, het jaar voor zijn tweede Eurosongavontuur, heeft hij zijn eerste grote hit te pakken. De zomerse klanken van "La mamadora" worden die periode grijsgedraaid op de radio. Ook op televisie begint Kaëll meer en meer te verschijnen.

De zanger wordt een presentator

Aan dat laatste is het ontstaan van VTM in 1989 niet vreemd. De commerciële zender zet in de beginjaren met succes hoog in op muzikale programma's, zoals "Tien om te zien", "De soundmixshow" en de "Mini playbackshow". Die laatste twee programma's zullen jarenlang gepresenteerd worden door Bart Kaëll die in die periode zijn grootste hits zal maken. "Zeil je voor het eerst", "De Marie-Louise" en "Duizend terrassen in Rome" kamperen in 1990 tien tot twaalf weken in de Ultratop.

De zanger wordt meer en meer een televisiepresentator en wanneer hij in 1994 de presentatie van "Het rad van fortuin" op zich neemt, zet hij zijn muzikale carrière bewust op een iets lager pitje. Desalniettemin gaan de liedjes "Samen in de zon", "Prinses" en "Heb jij een vuurtje voor mij?" nog vlot over de toonbank.

Maar na drie jaar van presenteren scheiden de wegen van "Het rad" en Kaëll. Voor de zanger is dat het teken om zijn muziekcarrière nieuw leven in te blazen. En dat doet hij door terug te grijpen naar het thema van zijn grootste successen: de zee.

Dat maritieme leven loopt alleszins als een rode draad doorheen de zangcarrière van Bart Kaëll. Het grote publiek denkt dan vooral aan de klassiekers "Zeil je voor het eerste" en "De Marie-Louise", maar alleen de fans weten dat hij ooit een full cd heeft gemaakt waarop uitsluitend zeemansliederen te horen zijn.

In "Café Corsari" kwam Bart Kaëll daar op terug. "Die cd - "Noord en zuid" - heb ik samen met Johan Verminnen  gemaakt. Met hem deel ik mijn voorliefde voor de zee. Al is hij daarin misschien nog iets fanatieker dan ik."

Beu wordt hij het zingen over de zee niet. "Zeemansliederen bestaan al honderden jaren. En het thema is eigenlijk altijd hetzelfde. We moeten hard werken en we weten niet wat er met de familie gebeurt als ons schip zou zinken. Nog steeds is het iets wat je moeilijk kan vatten als er zich opmerkelijke dingen afspelen op zee."

Bart & Luc

Ondanks zijn voorliefde voor het water heeft Bart Kaëll zelf geen bootje. "Niet dat ik dat niet zou willen, maar er is iemand die daar moeilijk tegen kan", glimlacht hij.

Die iemand is Luc Appermont. In 2010 maakt Bart Kaëll zijn jarenlange relatie met hem wereldkundig in "Dag Allemaal". "Het is mij nooit op de man af gevraagd of ik homo was. Maar als iemand mij die vraag stelt, dan antwoord ik daar heel eerlijk met 'ja' op. Ik ben al heel lang samen met Luc en we zijn allebei zielsgelukkig."