Bogaert: "Actie bonden onnodig", maar "heb begrip"

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) zegt dat hij begrip heeft voor de betogers. "Ik ga luisteren of er nieuwe elementen aangebracht worden", zegt hij daarover op Radio 1. Op Twitter laat hij een andere toon horen. "Actie bonden onnodig", twitterde hij.

Staatssecretaris Bogaert toont in de media begrip voor de actiedag van de ambtenarenvakbonden. Hij is van plan om te luisteren naar de grieven van de bonden als ze nieuwe elementen aanbrengen. Tegelijk waarschuwt hij hen dat bepaalde pijnpunten moeten aangepakt worden, zoals het absenteïsme.

"In de eerste plaats begrijp ik hen. Er is zoveel aan het veranderen in het openbare ambt. Ik ga luisteren of er nieuwe elementen zijn in wat er naar boven komt", zegt hij.

"Wat ik echt wel begrijp, is dat er meer respect is voor de ambtenaren in de maatschappij. Ik wil hun fierheid en respect teruggeven. Maar ik ben kansloos om dat te doen als er bepaalde mistoestanden blijven bestaan. Ik verwijs nogmaals naar het absenteïsme, in bepaalde gevangenissen is dat 22 procent. Ik heb geen schijn van kans om dit te verdedigen als dit blijft bestaan."

Op Twitter reageerde Bogaert eerder weinig begripvol voor de actie van de vakbonden. "Actie bonden onnodig", twitterde hij, maar als de bonden willen betogen, zijn ze niet tegen te houden, schreef hij er nog bij.