Een zoen tussen een regen van kogels

Met behulp van een fotobewerkingsprogramma is op een kapotgeschoten Syrische muur de wereldberoemde kus geplaatst van schilder Gustav Klimt. De man achter de bewerking is Tammam Azzam, een Syriër die woont en werkt in Dubai.

Een daad van liefde middenin een oorlogssfeer groeit wel vaker uit tot symbool van het conflict. Het gebeurde al eerder tijdens de Koude Oorlog, met een graffitischilderij waarop een kussende Leonid Brezhnev en Erich Honecker staan afgebeeld (zie onderaan). Ook Syrië heeft nu een soortgelijk symbool dat zich razendsnel verspreidt op het internet.

Op Facebook kreeg de bewerkte versie van Klimts "De kus" 35.000 likes en werd het 25.000 keer gedeeld.

Azzam, die zeven maanden na de start van het conflict naar Dubai verhuisde, droomt ervan om "De kus" ooit in het echt op die muur aan te brengen. "Het hoeft niet dezelfde muur te zijn, voor hetzelfde geld is die nu al neergehaald", zegt de 33-jarige artiest aan CNN. "Het is mijn doel om aan te tonen dat niets sterker is dan de liefde voor elkaar."

AP2008

lees ook