Eerste LEIF-kaarten uitgedeeld aan BV's

Enkele BV's, zoals actrice Chris Lomme (foto) en filosoof en ethicus Etienne Vermeersch, hebben als eerste een gepersonaliseerde LEIF-kaart gekregen. De LEIF-kaart is een initiatief van professor Wim Distelmans, oprichter van het LevensEinde Informatiecentrum (LEIF).

Op de kaart staan alle persoonlijke wilsverklaringen over het levenseinde. Er staat ook de naam en het telefoonnummer op van een vertrouwenspersoon die hiervan op de hoogte is en dit aan de arts kan bevestigen.

De LEIF-kaart lijkt op een bankkaart om in de portefeuille te bewaren. De kaart is een eerste stap om artsen en zorgverleners beter op de hoogte te brengen.

Heel wat mensen willen dat tijdens hun levenseinde de artsen rekening houden met hun wensen, zelfs als ze zelf niet meer in staat zijn om deze wensen kenbaar te maken, zegt professor Wim Distelmans van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

"De artsen zijn verplicht om rekening te houden met wat wij noemen "de negatieve wilsverklaring". Dat is een wilsverklaring waar instaat wat mensen niet meer wensen, welke behandelingen ze zouden weigeren. Dat is wettelijk afdwingbaar."

Nu al kan iemand een wilsverklaring laten registeren, maar volgens Distelmans was er nood aan een directer systeem. "Ze willen "met hun papieren in orde zijn". Velen weten echter niet wat mogelijk is. En als ze over wilsverklaringen beschikken, is er de onzekerheid of artsen deze papieren wel ooit te zien krijgen. Men wil informatie en de zekerheid dat artsen hun wilsverklaring(en) ter inzage krijgen en er rekening mee houden", aldus Distelmans.