Europese rente blijft op historisch laag peil

Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank de belangrijkste rentevoet opgewijzigd gelaten. Sinds juli vorig jaar staat de rente op 0,75%. De recente koersstijging van de euro leidt intussen tot onrust bij de exporteurs in de eurozone.

Volgens ECB-topman Mario Draghi keert zowel het vertrouwen van de zakenwereld als dat van de gezinnen in de euro langzaam terug. Ook het feit dat de banken steeds meer leningen bij de ECB terugbetalen, ziet hij als een positief teken.

Toch noemde Draghi het herstel "erg fragiel". Hij schat dat de eerste tekenen van economisch herstel pas later op het jaar merkbaar zullen worden.

Tot nu toe maakt Draghi zich nog geen zorgen over de recente koersstijging van de euro, vooral dan tegenover de Japanse yen. Toch blijft hij waakzaam, want de duurdere euro kan op de uitvoer wegen en dus op het prille herstel. Meteen na de rentebeslissing van de ECB is de euro overigens met meer dan een half procent gedaald.

Vandaag heeft ook de Bank of England aangekondigd dat haar rentevoet ongewijzigd blijft op 0,5%.