Ierland ontmantelt Anglo Irish Bank definitief

Het Ierse parlement heeft vannacht in een spoedzitting de liquidatie van de voormalige Anglo Irish Bank definitief goedgekeurd.

Ierland nam de noodlijdende Anglo Irish Bank in 2008 over nadat de instorting van de huizenmarkt de Ierse financiële markten tot aan de afgrond had gebracht. Anglo Irish verstrekte in de jaren voordien op grote schaal kredieten aan de vastgoedsector en stond zo mee aan de basis van de zeepbel op die markt.

De Anglo Irish Bank werd na de nationalisatie omgevormd tot een "bad bank" onder de naam Irish Bank Resolution Corp (IBRC). Gisteren waren details uitgelekt over gesprekken tussen de Ierse regering en de Europese Centrale Bank over de IBRC. De geruchten over een nakende ontmanteling van de bank werden steeds luider en de twee huizen van het Ierse parlement werd afgelopen nacht in spoedzitting bijeengeroepen.

In een rumoerige zitting, die liep van middernacht tot 6 uur 's morgens, stemden de leden van het Ierse Lagerhuis voor de liquidatie van de IBRC met 113 stemmen voor en 36 stemmen tegen. Volgens het wetsvoorstel zal de bank ophouden te bestaan en worden de schulden die de IBRC omvat, omgevormd tot langetermijnobligaties.

De Europese Centrale Bank, die vandaag in Frankfurt vergadert, moet de liquidatie van de IBRC nog goedkeuren. Dat zou vandaag nog kunnen gebeuren. De Ierse regering zegt optimistisch te zijn over een akkoord.

Kritiek op het nipte tijdskader

Het redden van Anglo Irish Bank kostte de Ierse staat in 2008 34 miljard euro. De staat bekostigde het grootste deel daarvan met een krediet van 31 miljard euro. De vereffening van dat krediet kost de Ierse belastingbetalers elk jaar 3,1 miljard euro, en dat tot 2023. De ontmanteling maakt dat Ierland de volledige terugbetaling tot 40 jaar kan uitstellen.

In het parlement was er heel wat kritiek te horen. Vooral het gebrek aan detail en het nipte tijdskader waarbinnen de parlementsleden moesten handelen, stemden tot ontevredenheid. Minister van Financiën Michael Noonan verklaarde de haast door te stellen dat de liquidatie moest worden goedgekeurd voor de rechtbanken hun deuren openden. Anders bestond het risico dat privéschuldeisers rechtszaken zouden aanspannen die de ontmanteling zouden bemoeilijken of blokkeren.

President Michael Higgins werd speciaal voor het ondertekenen van het wetsvoorstel teruggeroepen uit Italië, waar hij bezig is aan een driedaags staatsbezoek.

Het bestuur van de IBRC werd gisteren al de laan uitgestuurd. De bank wordt nu geleid door het accountancykantoor KMPG. Er werken nog steeds 800 mensen voor de bank. Een ontmanteling zou betekenen dat zij hun werk kwijt zijn.