Internationale mensensmokkelbende geklist

Bij een internationale politie-actie tegen een bende mensensmokkelaars in Groot-Brittannië, Frankrijk en ons land zijn 56 mensen opgepakt Dat meldt Eurojust, de Europese instantie die belast is met gerechtelijke samenwerkingen tussen de Europese lidstaten. In ons land gaat het om 12 arrestanten, zij zijn in de loop van de voormiddag aangehouden.

De bende opereerde vanuit Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk, maar had ook vertakkingen tot in Griekenland en Turkije. Via een complexe logistieke organisatie kon de bende zijn thuisbasis regelmatig verplaatsen tussen Frankrijk en ons land.

De criminelen smokkelden immigranten uit onder meer Irak, Iran en Afghanistan via Turkije en Griekenland naar Frankrijk en België. Daar werden de slachtoffers op parkeerterreinen langs de snelwegen in de laadruimtes van vrachtwagens met bestemming Groot-Brittannië verborgen. Dagelijks zouden op die manier 20 tot 30 migranten de oversteek hebben proberen te maken, gemiddeld slaagden telkens een tiental vluchtelingen in het opzet. In een jaar tijd zouden 4.000 migranten naar Groot-Brittannië gesmokkeld zijn. De overtocht kostte zo'n 2.000 euro per persoon.

Een jaar geleden startte de Franse gerechtelijke politie met een onderzoek. De federale gerechtelijke politie van Brugge en Brussel, de lokale politie van Vilvoorde en Bergen en de parketten van Brussel, Brugge, Dendermonde en Gent werden in de volgende maanden bij het onderzoek betrokken. Ook Britse politiemensen werden bij de zaak betrokken.

Woensdag zijn dan op tientallen plaatsen in België, Frankrijk en Groot-Brittannië speurders binnengevallen. In totaal werden 56 verdachten opgepakt. In ons land gaat het om 12 arrestanten. Zij zijn in de loop van de voormiddag voor de Brusselse onderzoeksrechter verschenen en aangehouden.