Khamenei weigert directe gesprekken met VS

De hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, is vierkant gekant tegen directe gesprekken tussen Iran en de Verenigde Staten. Hij verwerpt daarmee het aanbod van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden om de meningsverschillen tussen beide landen uit te praten.

De relaties tussen Iran en de westerse wereld worden al jaren vertroebeld door het Iraans programma om uranium te verrijken. Iran zegt dat die verrijking nodig is om brandstof te maken voor kerncentrales, maar het westen vreest dat Teheran aan een atoombom werkt. Eergisteren is afgesproken dat de gesprekken daarover tussen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en Iran later van de maand zullen worden voortgezet.

Omdat die gesprekken tot nu toe weinig hebben opgeleverd, had vicepresident Biden vorige zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Duitsland aangeboden om directe gesprekken met Iran te beginnen, "als het de Iraanse leiders menens is". Op de agenda zouden dan wel concrete discussiepunten moeten staan.

Het aanbod was voorzichtig positief ontvangen door de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali-Akbar Salehi en door president Mahmoed Ahmadinejad , maar die worden nu dus teruggefloten door Khamenei, de hoogste autoriteit in Iran, die het laatste woord heeft in alle belangrijke beslissingen.

Volgen Khamenei zullen directe gesprekken met de VS geen enkekl probleem oplossen. "De VS richt een geweer tegen Iran en zegt dan dat het wil praten. De Iraanse natie zal niet bang gemaakt worden met dreigingen", aldus Khamenei. Die reageert daarmee blijkbaar op het feit dat de Verenigde Staten hun sancties tegen Iran onlangs nog hebben verscherpt.

"Omdat de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten mislukt is, wil Washington nu onderhandelen met Iran, om uit het dilemma te geraken", zegt Khamenei. "Iedereen die zich daarover verheugt, is naïef."