Lucy Lawless ("Xena") beboet voor milieuprotest

De Nieuw-Zeelandse Actrice Lucy Lawless is samen met 7 andere Greenpeace-activisten veroordeeld voor een protestactie op een olieschip van Shell een jaar geleden. De ster uit de serie "Xena: warrior princess" moet een boete betalen en een taakstraf vervullen. Ze spreekt zelf van een "overwinning".
2012 AP
Lucy Lawless (midden) in februari 2012 na het verlaten van het politiekantoor.

De 44-jarige Lawless is vooral bekend van de fantasyserie "Xena: warrior princess", die eind jaren 90 erg populair was. Recent speelde ze nog een van de hoofdrollen in de reeks "Spartacus". En ook in de remake van "Battlestar Galactica" was ze te zien.

Maar daarnaast is de actrice ook een milieu-activiste. In februari 2012 klom ze samen met 7 anderen in de boortoren van het schip Noble Discoverer, dat in een Nieuw-Zeelandse haven lag. Het schip stond op het punt om te vertrekken naar Antarctica, om daar onderzoek te doen naar mogelijke olie-ontginning. Greenpeace wou met de actie daartegen protesteren.

Lawless verbleef 4 dagen in de 53 meter hoge toren en vertraagde zo het vertrek van het schip even. Shell had een schadevergoeding van ruim 400.000 euro geëist tegen Greenpeace, maar het oliebedrijf vangt dus bot. De activisten moeten wel elk een boete van iets meer dan 400 euro betalen en een taakstraf van 120 uur uitvoeren.

Lawless noemt de uitspraak van de Nieuw-Zeelandse rechter een grote overwinning. Ze zei ook dat ze geen spijt heeft van de actie, omdat die de bezorgdheid over mogelijke olieboringen in de poolgebieden heeft doen toenemen. Ze gaat blijven actievoeren inzake de klimaatverandering en de olieproblematiek, kondigde ze ten slotte aan.

AP2012