Mannelijke Vlaamse gaai weet wat zijn vrouwtje wil

Monogame mannelijke vogels weten precies wat hun partners willen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Cambridge uitgevoerd op Vlaamse gaaien. Wanneer een mannetje weet wat zijn vrouwtje nodig heeft, kan hij haar dat geven en zo laten zien dat hij een goede partner is.

Onderzoekers van de Britse Universiteit van Cambridge hebben verschillende stelletjes Vlaamse gaaien uit elkaar gehaald. De mannetjes konden niet meer bij de vrouwtjes komen, maar de koppeltjes konden elkaar wel nog zien. De vrouwtjes kregen van de onderzoekers één bepaalde soort larf, een wasmot of een meelworm.

Na enige tijd mochten de mannetjes weer bij de vrouwtjes komen en kregen ze de keuze om hun partner ofwel een wasmot ofwel een meelworm cadeau te doen. De vrouwtjes die eerder lange tijd wasmotten hadden gekregen, kregen van het mannetje een meelworm cadeau en omgekeerd.

Volgens de onderzoekers beseffen de mannelijke vogels dat hun vrouwtje na een lang dieet van dezelfde larven, wellicht zin zal hebben in de andere larf. Het experiment werd herhaald in een situatie waarbij de vogels elkaar niet konden zien. In dat geval gaf het mannetje gewoon de larf waar hij zelf zin in zou hebben.

De resultaten wijzen erop dat Vlaamse gaaien beseffen dat een andere Vlaamse gaai een bepaald verlangen heeft. “Dat vereist het basale begrip dat anderen van je verschillen en dat de innerlijke toestand van anderen onafhankelijk is en anders is dan die van jezelf,” aldus onderzoeker Ljerka Ostojic (kleine foto).

De wetenschappers denken dat dit belangrijk is voor de monogame relaties van de vogels. Wanneer een mannetje weet wat zijn vrouwtje nodig heeft, kan hij haar dat geven en zo laten zien dat hij een goede partner is. "Je kunt het vergelijken met mannen die voor hun vrouw chocolade kopen om hun relatie te versterken", zegt Ostojic. "Een man die weet wanneer zijn vrouw exact zin heeft in chocolade en haar dan ook chocolade geeft, zal zijn band met haar veel effectiever versterken: hij komt in een goed boekje terecht en bewijst dat hij een betere levenspartner is."