Nyrstar knipt in zijn personeelsbestand

De mijnbouw- en metaalgroep Nyrstar heeft vorig jaar een verlies van 95 miljoen euro geleden. Er zal worden geschrapt in het personeel. Tegen eind 2014 moet het bedrijf het met 15 tot 20 procent minder personeel doen.
In ons land heeft Nyrstar een zinksmelterij in Balen, waar zo'n 550 mensen werken.

In 2011 boekte Nyrstar nog 36 miljoen euro winst. Vorig jaar werd een verlies van 95 miljoen euro opgetekend. Het bedrijf schrijft het verlies toe aan lagere metaalprijzen en verwerkingslonen, waardeverminderingen en herstructureringen.

Nyrstar wil voor 50 miljoen euro aan kosten besparen, vooral in de mijnbouw, maar ook bij de smeltactiviteiten en op bedrijfsniveau. Er zal ook worden geschrapt in het personeelsbestand. Tegen eind 2014 moet het aantal werknemers met 15 tot 20 procent gedaald zijn.

Wereldwijd werken bij Nyrstar ongeveer 7.000 mensen. Het is niet duidelijk waar precies de banen zullen verdwijnen. Een deel van de herstructurering werd al uitgevoerd. In de mijnbouwactiviteiten van Nyrstar in Peru verminderde het aantal werknemers al met 1.000 mensen.

Nyrstar heeft in ons land een zinksmelterij in Balen. Daar werken ongeveer 550 mensen. Het is niet duidelijk of ook in ons land banen moeten verdwijnen.

Het herstructureringsplan houdt ook in dat er minder zal worden geïnvesteerd.