Onrust in Tunesië houdt aan na moord op Belaid

In Tunesië blijft de moord op de linkse oppositieleider Chokri Belaid de gemoederen beroeren. In de zuidelijke stad Gafsa kwam het tot schermutselingen tussen de politie en enkele honderden manifestanten. De grootste vakbond roept intussen op om morgen te staken. Ook op het politieke toneel is het hommeles nadat het plan van premier Jebali om de regering te ontbinden door zijn eigen partij Ennahda is verworpen.
AP2013

Twee dagen na de moord op Belaid is het nog steeds onrustig in Tunesië. Eerder vandaag mondde een manifestatie van het linkse Front Populaire opnieuw uit in onlusten.

Enkele honderden betogers waren bijeengekomen in de zuidelijke mijnstad Gafsa om Belaid symbolisch te begraven. Een van de aanwezigen gooide een molotovcocktail naar de politie. Die beantwoordde de aanval met traangas.

Bij gelijkaardige protesten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tunis, is de politie eveneens tussenbeide gekomen. Verschillende demonstranten gooiden stenen naar het gebouw en eisten het ontslag van premier Jebali. Ook hier zette de politie traangas in.

Nationale staking

Intussen roept de grootste vakbond van het land op tot een nationale staking morgen. Tegelijk roept de vakbond op om er een dag van nationale rouw van te maken. De oproep wordt gesteund door advocaten, magistraten en parketfunctionarissen. Ook de onderwijsvakbond sluit zich bij de staking aan. 

De Franse ambassade in Tunesië heeft aangekondigd alle scholen in de hoofdstad Tunis morgen en overmorgen te sluiten. De ambassade vreest dat de staking gepaard zal gaan met gewelddadige protesten.

"Tunesië heeft een politieke regering nodig"

In een reactie op de moord op Belaid had premier Jebali gisterenavond aangekondigd zijn regering te zullen ontbinden en tot aan de volgende verkiezingen een nieuwe, technocratische regering op de been te brengen. Die moest bestaan uit ministers zonder politieke affiliatie.

Dat was echter buiten zijn eigen partij Ennahda gerekend. Die heeft het plan meteen verworpen. "De premier heeft de mening van zijn partij niet gevraagd", zegt vicevoorzitter Abdelhamid Jelassi. "We zijn ervan overtuigd dat Tunesië momenteel een politieke regering nodig heeft. We blijven gesprekken voeren met andere partijen om een coalitieregering te vormen."