Ontwerper van Yoda is overleden

De Britse grimeur Stuart Freeborn is op 98-jarige leeftijd overleden. Het bekendste zijn zijn bijdrages aan de film "2001: A space odyssey" van Stanley Kubrick en de "Star wars"-films van George Lucas. Hij deed ook de grime in onder meer "The bridge over the River Kwai", "Murder on the orient express" en "Superman".

Voor de "Star wars"-films bedacht Freeborn het wezentje Yoda, de meester van de Jedi. Voor zijn ontwerp liet hij zich inspireren door het uiterlijk van natuurkundige Albert Einstein en ook een beetje door zichzelf. Hij hielp ook mee met de creatie van de personages Chewbacca en Jabba the Hutt.

Freeborn werkte ook samen met Stanley Kubrick. Hij maakte de drie verschillende gezichten van acteur Peter Sellers in de film "Doctor Strangelove". Hij ontwierp ook de apenpakken die te zien zijn in de openingsscène van "2001: A space odyssey". Daar werkte hij twee jaar aan.

"Hij was een gekke professor", zegt Nick Dudman, die samenwerkte met Freeborn voor de "Star wars"-film "The empire strikes back". "Hij wilde grenzen verleggen en hij had de meest onderzoekende geest die ik ook gekend heb."

Ook George Lucas looft Freeborn. "Hij bracht niet alleen jaren van ervaring met zich mee, maar ook een grenzeloze creatieve energie. Zijn kunst en vakmanschap zullen voor eeuwig blijven voortleven in de personages die hij creëerde", zegt Lucas.