Oxfam zet Manneken Pis (symbolisch) te koop

Oxfam houdt vandaag wereldwijd actie tegen landroof en zet daarvoor tientallen monumenten symbolisch te koop. Oxfam roept daarmee de Wereldbank op om investeringen in land tijdelijk op te schorten.

Bij "landroof" gaan investeerders landen met een zwakke overheid uitkiezen voor de aankoop van land. Daarbij kunnen de lokale gemeenschappen zich niet goed verdedigen en spelen boeren vaak huis en bestaansmiddelen kwijt. De voorbije tien jaar viel zo, volgens Oxfam, 65 keer de oppervlakte van België ten prooi aan landroof.

Om de problematiek onder de aandacht te brengen, heeft Oxfam wereldwijd een aantal monumenten te koop aangeboden met als motto "stop land grabs". Zo werden in België het Atomium en Manneken Pis "geroofd".

De organisatie stelt voor dat de Wereldbank, die zelf een aantal landtransacties financiert, investeringen bevriest. "De bank zou eerlijke normen kunnen vastleggen waaraan investeerders zich dienen te houden", luidt het.