Portret van laatste liefde Modigliani geveild

Een portret dat de Italiaanse schilder Amedeo Modigliani schilderde van zijn laatste liefde, Jeanne Hébuterne, is woensdag op een veiling in Londen van de hand gegaan voor 31,2 miljoen euro.
AFP ImageForum

Het schilderij "Jeanne Hébuterne (met hoed)" werd tussen 18 en 25 miljoen euro geschat. Het portret was sinds 2006 in het bezit van een privéverzamelaar in New York die het gekocht had voor 18,8 miljoen euro. De identiteit van de koper is niet bekendgemaakt.

Jeanne Hébuterne schilderde zelf ook. Op het portret wordt ze afgebeeld met een zwarte hoed. Modigliani maakte het schilderij kort voor zijn dood aan tuberculose in januari 1920. Hij was toen 35 jaar. Enkele dagen na zijn overlijden wierp de 21-jarige Hébuterne zich uit een raam. Ze was toen zwanger van hun tweede kind. Modigliani en Hébuterne liggen samen begraven op het kerkhof van Père-Lachaise in Parijs.

"Die intense passie is af te lezen van dit magnifieke portret dat een hommage is aan de vrouw van wie hij hield", zegt Giovanna Bertazzoni van het veilinghuis Christie's.