Scholieren voorlopig niet welkom in warenhuis

De Albert Heijn-supermarkt in Stabroek weert voorlopig alle niet-begeleide jongeren. Dat is volgens Het Nieuwsblad het gevolg van een eiergevecht vorige week. De Kinderrechtencommissaris spreekt van discriminatie op basis van leeftijd.

"Vorige week hebben enkele jongeren met eieren naar elkaar gegooid in de winkel", zegt zaakvoerder Marco Van Ende in Het Nieuwsblad. "Gooien met eieren, dat kunnen we echt niet tolereren." Zonder begeleiding van hun ouders, mogen jongeren gedurende twee weken de winkel niet meer in. De maatregel is al van kracht sinds 29 januari, dus na volgende week zijn de jongeren terug welkom.

Voor het verbod heeft Van Ende overlegd met de directie van de nabijgelegen school. "We hebben al regelmatig aan tafel gezeten met de mensen van de Albert Heijn", zegt directrice Kathleen Van Wezenbeeck van PITO Stabroek op Radio 2 Antwerpen. "Dit kattenkwaad kan inderdaad niet door de beugel. Volgens ons kan de winkel hier gerust maatregelen tegen nemen."

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen spreekt van discriminatie op basis van leeftijd. "Als er problemen zijn, kan je het best bemiddelen en met de jongeren zélf om tafel gaan zitten", zegt hij aan Het Nieuwsblad. "Regel het niet alleen met de directie. Nu wordt een hele groep uitgesloten door het gedrag van enkelingen."

Juridisch is er volgens Comeos, de belangenorganisatie van de supermarkten, alvast geen probleem. "Een warenhuis is privédomein en als eigenaar mag je iemand de toegang weigeren", zegt woordvoerder Peter Vandenberghe. "Iemand discrimineren op basis van ras of geslacht mag niet, maar op leeftijd is geen probleem." Al geeft Vandenberghe wel toe dat het niet erg klantvriendelijk is.