Stokoude albatros slaat wetenschap met verstomming

Wetenschappers zijn helemaal in de ban van een stokoude albatros, want op haar 62e heeft albatros "Wisdom" met succes een nieuw ei uitgebroed. "Dit is ongelooflijk, hier zijn nauwelijks woorden voor", zeggen wetenschappers in koor over de naar verluidt oudste wilde vogel ter wereld.
Een archieffoto van Wisdom en een kuiken. De vogel heeft naar schatting 30 kuikens voortgebracht.

Wisdom is minstens 62 jaar, want het dier kreeg al in 1956 een chip ingeplant terwijl ze aan het broeden was op haar ei. Een laysanalbatros is pas geslachtsrijp na vijf jaar. "Mocht ze een mens zijn, dan zou ze over een paar jaar in aanmerking komen voor het Medicareprogramma, maar zij doet alsof leeftijd geen vat heeft op haar. Ongelooflijk", zegt Bruce Peterjohn, hoofd van het Noord-Amerikaanse Vogelprogramma. "Ze vliegt jaarlijks nog over de Stille Oceaan alsof het niets is."

Eigenlijk is haar hoge leeftijd op zich al hoogst opvallend, want gemiddeld wordt een laysanalbatros 30 jaar. Dat ze twee keer zo oud is en nog een ei uitbroedt maakt haar dubbel zo speciaal.  "In het wild zijn er nog enkele gevallen bekend van albatrossen die 50 jaar oud worden, maar geen van hen plant zich nog voort."

CBC News contacteerde de gepensioneerde wetenschapper Chandler Robbins. Hij is de man die Wisdom destijds een chip gaf. Ruim 40 jaar later kwam hij de vogel opnieuw tegen.

Ik was 81 toen ik in 2001 naar een populaire broedplaats voor albatrossen trok. Ik koos een vogel met een chip uit en tot mijn eigen grote verbazing bleek dat die vogel te zijn die ik in 1956 een chip gaf. Toen heb ik de albatros de naam Wisdom gegeven." 

Twaalf jaar later lopen zowel Wisdom als Robbins (94) nog op aarde rond. Al was dat voor de vogel niet zo vanzelfsprekend. Na de aardbeving en de tsunami in Japan stierven immers duizenden soortgenoten.  "Het is fantastisch en confronterend tegelijk. Terwijl ik grijze haren heb gekregen en ik buiten de hulp van een hond nodig heb om te wandelen, is die vogel nog geen pluim veranderd sinds ik haar voor het eerst zag in 1956."

lees ook