Thorgal-schilderij verkocht voor 45.000 euro

Een olieverfschilderij van de stripheld Thorgal is op een online stripveiling verkocht voor in totaal 45.000 euro. In totaal bracht de veiling, waarbij ook een aantal zeldzame Kuifje-albums te koop werden aangeboden, 175.000 euro op.
Een stripliefhebber betaalde maar liefst 45.000 euro voor dit schilderij.

De veiling van originele striptekeningen en zeldzame Kuifje-albums vond maandag- en woensdagavond plaats. Het grootste bedrag werd maandag neergeteld voor het olieverfschilderij dat de Pools-Belgische striptekenaar Grzegorz Rosinski maakte voor de cover van "Het zonnezwaard", het achttiende Thorgal-album. Daarvoor moest de nieuwe eigenaar, inclusief de veilingkosten, 45.000 euro betalen.

Voorts werd een levensgroot beeld van Kuifje (kleine foto) voor 4.000 euro verkocht. Kerstkaarten die Kuifje-tekenaar Hergé naar relaties stuurde, gingen dan weer voor vele honderden euro's per stuk onder de hamer.

Volgens veilingmeester Tammo Meedendorp van Catawiki bleek tijdens de online verkoop dat er over de hele wereld Kuifje-verzamelaars zijn. "Er waren bieders uit alle continenten die bereid waren veel te betalen voor allerhande Kuifje-objecten, van horloges en beeldjes tot oude drukplaten", aldus Meedendorp in een mededeling.

De veiling vond plaats bij Catawiki, een online veilinghuis voor verzamelaars. Alle resultaten zijn te bekijken op www.catawiki.be/herge en www.catawiki.be/originelen.