Warner neemt Europese activiteiten van EMI over

Het Amerikaanse platenconcern Warner Music Group neemt de Europese activiteiten van zijn concurrent EMI over voor 765 miljoen dollar (571 miljoen euro). Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. EMI werd vorig jaar opgekocht door Universal, maar de Europese toezichthouders hadden als voorwaarde gesteld dat een aantal afdelingen aan andere concurrenten moesten worden verkocht.

Door de overname komen labels zoals Parlophone (Coldplay, David Bowie, Tina Turner), Chrysalis (Depeche Mode, Moby) en Ensign in handen van Warner. De activiteiten van EMI in België, Frankrijk, Spanje, Zweden, Tsjechië, Noorwegen, Slovakije, Denemarken en Portugal gaan nu over naar Warner.

Warner zegt in het persbericht dat deze overname "een unieke opportuniteit was om een aantal legendarische muzieklabels en artiesten samen te brengen die complementair zijn aan de bestaande organisatie, zowel vanuit creatief, geografisch als strategisch oogpunt".

De overname zou tegen midden dit jaar moeten afgerond zijn, maar eerst moeten de toezichthouders hun goedkeuring nog geven. EMI werd vorig jaar zelf overgenomen door Universal voor 1,4 miljard euro en moest dus een aantal afdelingen van de hand doen van Europa. Door de verkoop van EMI zijn er nu nog 3 "majors" in de muziekwereld: Universal, Sony Music en Warner Music.