Zweedse debutant maakt kans op de Gouden Beer

Vanavond gaat de 63e editie van het Filmfestival van Berlijn van start. 19 films dingen mee naar de hoofdprijs van het festival: de Gouden Beer. In de officiële selectie zitten veel nieuwe namen, maar ook enkele vertrouwde gezichten als Gus Van Sant, Steven Soderbergh en Jafar Panahi.

Berlijn maakt zich op voor tien dagen filmplezier. Tot en met zondag 17 februari worden ongeveer 400 nieuwe producties voorgesteld in de stad, goed voor zowat 300.000 verkochte tickets.

Het 63e Filmfestival van Berlijn gaat vanavond van start met de vertoning van "The grandmaster", de nieuwste film van de Chinese cineast Wong Kar Wai. Hij is dit jaar ook de voorzitter van de jury van de Berlinale.

De Iraanse regisseur Jafar Panahi zal dit jaar van de partij zijn met zijn nieuwste film "Closed curtain". Panahi won in 2006 de prijs van de jury met "Offside". Twee jaar geleden werd hij uitgenodigd om in de jury te zitten, maar het Iraanse regime verbood de cineast om het land te verlaten.

De Amerikaanse cineasten Gus Van Sant en Steven Soderbergh zijn ook vertrouwde namen in de officiële competitie van de Berlinale. Van Sant zal met Matt Damon afreizen naar Duitsland om "Promised land" voor te stellen. De regisseur werkte eerder al samen met Damon in "Good Will Hunting".

"Promised land" vertelt het verhaal van een gasbedrijf dat een klein dorpje warm wil maken voor de ontginning van gas door middel van de techniek van "fracking". Bij fracking wordt een mix van water chemicaliën en zand in de grond gespoten om de grond te breken. "Het is een voorbeeld van de realiteit die de fictie inhaalt. Op dit eigenste ogenblik is die techniek onderwerp van debat in het Duitse parlement", aldus festivaldirecteur Dieter Kosslick (foto).

Steven Soderbergh kan met "Side effects" zijn eerste Gouden Beer voor beste film winnen. De regisseur van onder meer "Ocean's eleven", "Traffic" en "The good German" was al drie keer genomineerd voor de prestigieuze onderscheiding.

Zorgt Zweedse regisseur voor de verrassing ?

Frankrijk is zoals gewoonlijk goed vertegenwoordigd in de officiële selectie met films van onder anderen Bruno Dumont (Camille Claudel 1915), Emmanuelle Bercot (Elle s'en va) en Guillaume Nicloux (La religieuse). In totaal zitten drie vrouwelijke cineasten in de competitie, naast Bercot maken ook de Zuid-Afrikaanse Pia Marais (Layla Fourie) en de Poolse Malgoska Szumowska (In the name of) kans op de Gouden Beer.

De verrassing kan komen van de Zweedse regisseur Fredrik Bond. Bond maakte de voorbije jaren furore als regisseur van reclamecampagnes voor onder meer Levis en Adidas. In de Hollywoodproductie "The necessary death of Charly Countryman" werkt hij samen met acteurs Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood en Mads Mikkelsen. De film vertelt het verhaal van een Amerikaan die zijn Hongaarse vriendin uit handen van een maffiabaas wil redden.

Danis Tanovic uit Bosnië en Herzegovina zal in Berlijn "An episode in the life of an iron picker" voorstellen. Tanovic heeft naast de Bosnische ook de Belgische nationaliteit. Hij is bekend van de oorlogsfilm "No man's land" uit 2001.

Kunnen de Belgen potten breken in Berlijn ?

De Belgische eer wordt in Berlijn verdedigt door Felix van Groeningen, Vincent Bal en Jonas D'Adesky. Van Groeningen mag "The broken circle breakdown" voorstellen in de nevencompetitie Panorama. De film met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh beleeft in Berlijn zijn internationale première.

De jeugdfilms "Nono, het zigzag kind" van Vincent Bal en "Twa timoun" van Jonas D'Adesky zijn geslecteerd in de jeugdfilmcompetitie Generation Kplus.

De Franse documentairemaker Claude Lanzmann zal tijdens de Berlinale gelauwerd wordt met de ere-Gouden Beer voor zijn carrière. Vorig jaar viel die eer Meryl Streep te beurt. Lanzmann is bekend van de ruim negen uren durende documentaire "Shaoh" uit 1985. De film vertelt het verhaal van de Holocaust.

Deredactie.be volgt de 63e editie van het Filmfestival van Berlijn op de voet. Onze filmrecensent Ruben Nollet verzorgt een dagelijkse blog van in Berlijn en tot en met zondag 17 februari houden we u op de hoogte van de belangrijkste nieuwsfeiten van op de Berlinale. De jury reikt de prijzen uit op zaterdag 16 februari.

19 films dingen mee naar de Gouden Beer

 • Camille Claudel 1915 - Bruno Dumont (Frankrijk)
 • On my way (Elle s'en va) - Emmanuelle Bercot (Frankrijk)
 • An episode in the life of an iron picker - Danis Tanovic
  (Bosnië en Herzegovina/Frankrijk/Slovenië)
 • Gloria - Sebastián Lelio (Chili/Spanje)
 • Gold - Thomas Arslan (Duitsland)
 • La religieuse - Guillaume Nicloux (Frankrijk/Duitsland/België)
 • Layla Fourie - Pia Marais
  (Duitsland/Zuid-Afrika/Frankrijk /Nederland)
 • The necessary death of Charlie Countryman - Fredrik Bond (VS)
 • Nobody's daughter Haewon - Hong Sangsoo (Zuid-Korea)
 • Paradies: Hoffnung - Ulrich Seidl (Oostenrijk/Frankrijk /Duitsland)
 • Closed curtain - Jafar Panahi en Kambozia Partovi (Iran)
 • Child's pose - Calin Peter Netzer (Roemenië)
 • Promised land - Gus Van Sant (VS)
 • Side effects - Steven Soderbergh (VS)
 • A long and happy life - Boris Chlebnikov (Rusland)
 • Prince avalanche - David Gordon Green (VS)
 • Harmony lessons - Emir Baigazin (Kazachstan/Duitsland)
 • Vic + Flo ont vu un ours - Denis Côté (Canada)
 • In the name of - Malgoska Szumowska (Polen)

De jury van de 63e editie van het festival

De jury van het Filmfestival wordt dit jaar voorgezeten door de Chinese cineast Wong Kar Wai. De andere juryleden zijn:

 • Susanne Bier: Deense regisseur (Open Hearts, Brodre)
 • Andreas Dresen: Duitse regisseur (Grill point, Stopped on track)
 • Ellen Kuras: Amerikaanse regisseur (Swoon)
 • Shirin Neshat: Iraanse regisseur en videokunstenaar
 • Tim Robbins: Amerikaanse acteur en regisseur (Dead man walking)
 • Athina Rachel Tsangari: Griekse regisseur en producer (Attenberg)