250 euro bij inschrijving Antwerpse vreemdelingenloket

Nieuwkomers met een verblijfsvergunning die zich in Antwerpen willen vestigen, zullen 250 euro moeten betalen wanneer ze zich inschrijven aan het vreemdelingenloket. Dat heeft het schepencollege beslist. Nu kost een inschrijving 17 euro, de prijs van een identiteitskaart.

In 2012 heeft het Antwerpse vreemdelingenloket zowat 11.000 dossiers opgesteld, volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) veruit het hoogste aantal dossiers onder de Belgische steden.

"De kostprijs van zo'n dossier is 330 euro", zegt De Wever, door onder meer de hoge ICT-kosten, de controle op de rechtsgeldigheid van de documenten en contacten met de Dienst Vreemdelingenzaken.

Met het extra geld wil de stad niet alleen de dossierkosten dekken, maar ook de dienstverlening aan het vreemdelingenloket verbeteren en investeren in een nieuw gebouw.

Buitenlandse studenten en erkende politieke vluchtelingen moeten het hogere bedrag niet betalen, zij moeten enkel de 17 euro voor de identiteitskaart betalen. Volgens schepen voor Loketten Liebeth Homans (N-VA) is die groep een kleine minderheid. Van de 11.000 dossiers uit 2012 hadden er volgens haar zeker 10.500 personen de retributie van 250 euro moeten betalen, indien de maatregel er toen al geweest was.

Antwerpen is de eerste stad in ons land die zo'n hoog inschrijvingsgeld vraagt. "In het buitenland wordt het tarief voor nieuwkomers vaak bij algemene wet geregeld, maar hier is dat de autonomie van steden en gemeenten", zegt Homans. Ze wijst erop dat in Frankrijk en Nederland die retributie nog hoger ligt, respectievelijk 260 en 950 euro.

Meest gelezen