4 jaar cel voor man die zoontje dooreen schudde

De rechtbank in Oudenaarde heeft een man van 30 uit Zottegem veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf voor opzettelijke slagen aan zijn zoon van 3,5 maanden, met de dood tot gevolg. De man schudde het kind zo hard door elkaar dat het enkele dagen later overleed aan het shaken-babysyndroom. De man moet de moeder van het kind een morele schadevergoeding van 12.500 euro betalen.

De feiten gebeurden in de nacht van 27 op 28 juni 2010. De vader schudde zijn zoontje, die op dat moment bij hem logeerde, minutenlang door elkaar omdat het kind maar bleef huilen. Hij stopte pas toen het kind niet meer reageerde.

Toen de moeder van het kind het de volgende dag kwam ophalen bij haar ex, merkte ze onmiddellijk dat er iets mis was met haar zoon. Ze bracht het kind naar het ziekenhuis, waar een hersenbloeding werd vastgesteld. Het kind lag enkele dagen op intensieve zorgen, maar overleed aan zijn verwondingen. De autopsie wees op het shaken-babysyndroom, waarbij de hersenen beschadigd raken omdat het kind dooreengeschud werd.

Volgens de advocaat van de moeder van het kind, was de rechter terecht bijzonder streng voor de man. "Toen de beklaagde niet meer overweg kon met het wenend kind, is hij in een razernij uitgebarsten en kon hij zichzelf niet meer beheersen. Ook toen het nog kon, heeft hij niets gedaan omdat hij dacht dat hij niet verzekerd was en dat het hem geld ging kosten. Hij heeft zijn eigenbelang laten primeren op de gezondheid van zijn kind", aldus Mr. Jan De Winter. De nieuwe vriendin van de man, die bij de feiten aanwezig was, kreeg 12 maanden met uitstel wegens schuldig verzuim.