5 tips voor animatiefilmfestival Anima

Al meer dan 3 decennia haalt het Brusselse festival Anima het kruim van de internationale animatiefilm naar ons land. Voor de editie van dit jaar konden de organisatoren kiezen uit zowat 1.300 producties, meer dan genoeg om opnieuw een indrukwekkend programma samen te stellen. Dit zijn alvast enkele blikvangers.

Pinocchio (Internationale competitie voor kinderfilms)

De opener van Anima 2013 is er een van formaat. Pinocchio is de nieuwe film van de Italiaanse regisseur Enzo D’Alo met tekenwerk van de al even getalenteerde potloodmeester Lorenzo Mattotti. De bewerking van het klassieke verhaal van Carlo Collodi mocht een paar maanden geleden de sectie Venice Days openen op het Filmfestival van Venetië en beleeft hier zijn Belgische première. Hij komt daarna ook in de reguliere bioscoopzalen, maar wie dit pareltje als eerste wil beleven weet waar naartoe.

The King of Pigs (International competitie)

Wie zie daar dat animatie iets voor kinderen is? Dan wil ik van harte de Koreaanse film "The king of pigs" aanraden, een wurgend verhaal over pesterij, vernedering en trauma’s die jaren later nog uitmonden in vreselijke daden. We maken eerst kennis met twee twintigers die elkaar na 15 jaar ontmoeten en terugdenken aan hun bittere jeugd, toen ze de pispaal waren van hun wrede schoolgenoten. Confronterend en snoeihard.

Het Kind van de Gruffalo en andere verhaaltjes (Kortfilms)

Animatie en kortfilm is een huwelijk dat al heel lang stand houdt en dus is het ook maar normaal dat het Animatiefilmfestival een innige band onderhoudt met het Kortfilmfestival van Leuven. Die stelden speciaal voor Anima een compilatieprogramma samen van 5 Nederlands gesproken filmpjes, bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar. Naast "Het kind van de Gruffalo" gaat het om "Whistleless", "Fluffy McCloud", "Mobile" en ook een Belgische filmpje, "Geruchten" van Frits Standaert.

Giants’ First Steps (Retrospectieven)

John Lasseter ("Toy story"), Andrew Stanton ("Finding Nemo"), Nick Park ("Wallace & Gromit"), Henry Selick ("Nightmare before Christmas"), Pete Docter ("Up"), het zijn vandaag allemaal grote namen, maar ze zijn ook met kinderstapjes begonnen. Dit compilatieprogramma verzamelt studentenwerk en vroege filmpjes van die internationale grootheden. Zowel een illustratie van hun onmiskenbare talent als een motivering voor jonge animatiemakers om door te zetten.

Achter de scherm van stop-motion (Animatie voor professionals: Futuranima)

Hoeveel bewondering je ook hebt voor mensen die kunnen toveren met een potlood of een computer, artiesten die zich bezig houden met stop-motion verdienen toch een heel eigen medaille. Los van het ruimtelijke inzicht en de visuele flair die je nodig hebt, moet je het namelijk maar opbrengen om die poppetjes en voorwerpjes telkens een klein beetje te bewegen en te fotograferen. Vier specialisten ter zake gunnen geïnteresseerden voor één keer een blik in hun keuken en leggen alles van naaldje tot draadje uit.

Ruben Nollet