"Belaid is nationale figuur na zijn dood"

In de Tunesische hoofdstad Tunis is de begrafenis van de onlangs vermoorde oppositieleider Chokri Belaid uitgelopen in rellen tussen seculiere betogers en de politie. De manifestanten riepen op tot een nieuwe revolutie in het land. In totaal hebben ongeveer 50.000 mensen de begrafenis bijgewoond.
AP2013

Ondanks de regen zijn 50.000 mensen opgedaagd om de begrafenis van Chokri Belaid bij te wonen. Het ging daarmee om de grootste begrafenisplechtigheid sinds die van Habib Bourguiba in 2000. Bourguiba was de man die Tunesië naar de onafhankelijkheid leidde en was decennia lang president.

Vandaag verliep de begrafenis van Belaid erg grimmig. De menigte riep slogans tegen de regering en de regerende moslimpartij Ennahda. De seculiere betogers verweten de moslimpartijen achter de moord op Belaid te zitten en riepen op tot een nieuwe revolutie. Jongeren gooiden in Tunis etalageramen in en plunderden winkels. De politie zette traangas in tegen de relschoppers.

"Er was een grote massa mensen en er werd traangas afgeschoten. Het is opvallend dat iemand die tijdens de vorige verkiezingen niet zo veel stemmen heeft gehaald, nu een nationale figuur is geworden. De onvrede bij de bevolking is groot. Van de eisen van de revolutie is nog niet veel in huis gekomen", meldt de Belg Jan Demeulemeester in Tunis.

Door de moord op Belaid zijn de spanningen tussen seculiere en islamistische Tunesiërs fors opgelaaid. Het is bovendien nog altijd niet duidelijk wie Belaid vermoord heeft.

Ook in andere steden zoals Gafsa en Sidi Bouzid kwamen duizenden mensen op straat om hun ongenoegen te ventileren. Sidi Bouzid was de stad waar eind 2010 de opstand tegen voormalig president Ben Ali uitbrak.

In Tunesië is het openbare leven overigens verlamd door een nationale staking. Banken, fabrieken en winkels zijn gesloten en Tunis Air heeft al haar vluchten geschrapt.

AP2013

Revolutie in Tunis 2.0?

Tunesië is het land waar in december 2010 het eerste volksprotest van de zogenoemde Arabische Lente is uitgebroken. Enkele weken later moest voormalig president Ben Ali vluchten en leek de revolutie geslaagd.

Net als in Egypte heeft het volksprotest tot een omwenteling geleid, maar in beide landen zijn de moslimpartijen als overwinnaars uit de eerste vrije verkiezingen gekomen. Zowel in Tunesië als in Egypte is er nu opnieuw massaal volksprotest uit onvrede met de eigen moslimregering die door veel revolutionairen beschouwd wordt als een nieuwe dictatuur.

De spanningen tussen seculieren en islamisten vindt overigens plaats tegen de achtergrond van een almaar verslechterende economie. Door de spanningen blijven Europese toeristen vaker weg en zowel Tunesië als Egypte zijn voor hun inkomen erg afhankelijk van dat toerisme. 

Politieke moorden zijn atypisch voor Tunesië en de dood van Chokri Belaid heeft het land dan ook diep geschokt. Het is nu afwachten hoe het nu verder moet in Tunesië.