"Een niet-tolereerbare ranzigheid"

De koepel van de Brusselse gemeenschapsscholen is niet te spreken over een actie van Vlaams Belang. Die partij had naar de leerkrachten geschiedenis een brief en een balpen gestuurd om hen "lesmateriaal aan te reiken" en de historische kennis van de leerlingen bij te spijkeren.

Op de balpen stonden enkele afbeeldingen. Als je aan een ringetje op de balpen trekt, zie je een Vlaming die de (16e-eeuwse) Spanjaarden buitenzet, trek je nog wat verder, dan zie je een moslim die een Vlaming het land uitzet.

"Dit getuigt van een ranzigheid die we niet kunnen tolereren", reageert directeur Jacky Goris van de Scholengroep Brussel. "Dit is volledig in strijd met ons pedagogisch project."

Vlaams Belang ziet geen graten in de actie. "Het gaat om materiaal waarmee we het debat op gang willen brengen, los van het feit of je het er nu mee eens bent of niet, reageert Frédéric Erens van Vlaams Belang. "Het is een ludieke actie in de carnavalssfeer."