"Hillary Clinton pronkt met nieuw gezicht"

Het was alvast geen gemakkelijke rit en dat werd almaar duidelijker naarmate voor Hillary Clinton de jaren verstreken als VS-minister van Buitenlandse Zaken. Ongekamde en ongewassen haren, snel toenemend aantal gezichtsrimpels, een zware oma-achtige bril, weinig elegante kleding. Niet dat Clinton zich iets van de opmerkingen aantrok, maar de vorm begon met een zekere regelmaat de inhoud te verdoezelen. En dus werd de rust haar, sedert eind vorige week, gegund. Om slechts enkele dagen later als herboren terug te keren. Zo lijkt het toch.

Verbazing alom toen afgelopen woensdag een nieuwe website van Hillary Clinton het licht zag. Ook al was niet onmiddellijk duidelijk wie achter de site zat, politieke waarnemers twijfelden er niet aan dat het initiatief uitging van de ploeg achter Hillary zelf.

De (nieuwe) look van Clinton deed alvast menig wenkbrauw fronsen. Nieuwsanker Steve Doocy van Fox News: "Is dit het gezicht van presidentiële ambitie? Slechts enkele dagen nadat ze afscheid genomen heeft van het ministerie van Buitenlandse Zaken is er voor haar een nieuwe website gelanceerd, waar gepronkt wordt met haar glamoureus nieuw gezicht. Een facelift misschien? Het versterkt de geruchten voor haar ambities in 2016, ook al zou het eigenlijk gaan om een manier voor de media en de fans om haar aan te spreken." Later zou Doocy zich via Twitter corrigeren dat hij met facelift naar de website verwees, en niet naar Clinton.

Ook op internetforums werden vaak de termen "mannequin", "fotoshop" en "air brush" ("Er is meer nodig om president te worden!") genoteerd. Of, zoals iemand het uitdrukte: "Kunnen die vrouwen eens ophouden met op Beyoncé te willen lijken?" CNN had het over "an attention-grabbing photo".

De naam van de nieuwe site werd pas een week geleden geregistreerd. De lancering deze week viel samen met een mail van haar echtgenoot Bill en dochter Chelsea waarin Hillary bedankt wordt "om ons land en onze wereld sterker, veiliger en beter te maken" en waarin gevraagd wordt dit ook aan Hillary te laten weten. Wat sommige politieke waarnemers dan weer deed besluiten dat de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016 nu al begonnen is.

Medewerkers van Clinton lieten New York Daily News weten het belang van de site niet te overschatten.

De verwachting dat Clinton "wat vrije tijd zou nemen, haar voeten op de bank zou leggen en een dutje zou doen", zoals een vriendin op NBC vertelde, blijkt dus niet volledig te kloppen.

AP2013
AP2012
AP2013

lees ook