"Mazelen, bof en rode hond bijna uitgeroeid"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil nog een tandje bijsteken wat de vaccinatie van mazelen, bof en rode hond betreft. Ongeveer 92,5 procent van de Vlaamse tieners is al ingeënt tegen die drie besmettelijke ziektes, maar dat kan beter.

"We moeten nog een tandje bijsteken als het gaat over de vaccinatiegraad van onze tieners", zegt Vandeurzen op Radio 1. Nu is ongeveer 92,5 procent van de Vlaamse tieners ingeënt tegen die drie besmettelijke ziektes. "We hebben dus nog een kleine weg af te leggen om een vaccinatiegraad van 95 procent te halen. Dat is het percentage dat genoemd wordt om de ziektes hier echt uit te roeien."

Voor de adolescenten is die - door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen - vaccinatiegraad dus nog niet bereikt, al zit die wel in de lift. In 2008 bedroeg de vaccinatiegraad voor de tweede dosis nog 90,6 procent. Deze vaccinatiegraad is ook onvoldoende om de circulatie van bof te doorbreken, wat bewezen wordt met de huidige bof-uitbraak in Vlaanderen.

Baby's in Vlaanderen zijn wel voldoende ingeënt. Meer dan 93 procent heeft de aanbevolen gratis vaccins gekregen. Als we enkel naar de vaccins tegen mazelen, bof en rode hond kijken is dat zelfs 96,6 procent. Ouders van kinderen die niet volledig gevaccineerd zijn, blijken meestal niet te weten welke inentingen hun kinderen gemist hebben. Daarnaast is er ook nog een kleine minderheid van de ouders die bewust gekant is tegen vaccinaties.