"Zo hengelden veel actrices naar een Oscar"

Hoe win je als actrice het best een Oscar? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, al blijkt een belangrijke dosis aan overacting in een dramatische rol -Meryl Streep wordt hierbij vaak als stichtend voorbeeld genoemd- een stap in de goede richting. Juist een parodie van Anne Hathaway’s vertolking in "Les misérables", die momenteel op het internet scoort, zet dit antwoord nog meer in de verf. Waardoor zelfs luidop de vraag gesteld wordt: "Is dit wel een parodie?"

In de parodie bezingt de 27-jarige theateractrice Emma Fitzpatrick op een pathetische manier de Oscaravond van Hathaway, die veel kans maakt met een Oscar naar huis te mogen gaan. De bekkentrekkerij, de ongewone haarsnit, het dramatische gewichtsverlies, het heel diep gaan in de emoties ("I did it all in one take, bitches!"), de muzikale uithaal, en de verrassing van het winnen: Fitzpatrick laat geen spaander heel van Hathaway’s dramatische drang naar een Oscar.

"We zijn er gewoon voor gegaan. Ik heb de tekst de nacht voor de opnames overlopen en nagedacht over hoe ik hem zou brengen. Het nummer hebben we acht keer na mekaar opgenomen, en de achtste keer bleek duidelijk de beste", vertelde Fitzpatrick aan de nieuwswebsite Global Post.

"Ik heb niet veel parodieën gedaan, maar ik heb wel begrepen dat hoe meer je overdrijft in details, des te grappiger het wordt."

"Iedere keer als ik de YouTube-cijfers bekijk, is het alsof het kerstmis is. (De clip heeft intussen bijna één miljoen kijkers, nvdr.) Dit is een buitengewone ervaring geworden."

"Wanneer je een publiek figuur bent, dan moet je tegen een grapje kunnen en met jezelf kunnen lachen. Ik had nooit kwade bedoelingen met dit clipje. Het is een bewijs dat ze zo goed is."

De commentaren op het internet zijn ronduit positief, met titels als "Geef deze vrouw een Oscar!". Maar tegelijkertijd vragen sommigen zich af of "minder niet vaak beter is" en of "Hathaway hier niet symbool staat voor Meryl Streep, Diane Wiest, Nathalie Portman, Whoopi Goldberg en zoveel meer actrices die op deze manier naar een Oscar hengelden". Anderen vinden dan weer dat "subliem acteren" nog iets anders is dan "dramatisch over-acteren".

Oordeelt u zelf, en geniet vooral van deze geweldige parodie:

AP2013

lees ook