Afgeslankte EU-begroting ziet het licht

Op de Europese top in Brussel is een akkoord bereikt over de EU-begroting voor de periode tussen 2014 en 2020. Het is de eerste meerjarenbegroting in de geschiedenis van de Unie die lager uitvalt dan de vorige. Heikel punt: het Europees Parlement moet de begroting nu ook nog goedkeuren.

Na meer dan 24 uur onderhandelen, stuurde Europees president Herman Van Rompuy een tweet rond om het succes van de onderhandelingen te melden. "Het wachten waard", zo luidde de mededeling van de duidelijk vermoeide maar opgeluchte Van Rompuy.

Opvallendste feit is dat het budget met 85 miljard euro wordt teruggeschroefd. Euro-sceptische landen als Groot-Brittannië en Nederland, die flink wilden besparen, halen zo deels hun slag thuis. De begroting 2014-2020 gaat over 959 miljard euro, waarvan er 908,4 miljard uit bijdragen van de lidstaten zou komen. Het is alleszins een pak minder dan de 1.030 miljard euro die de Europese Commissie had voorgesteld. Alles samen zou er voor ongeveer 3% worden bezuinigd.

Het akkoord moet nu nog wel de goedkeuring krijgen van het Europees Parlement en dat is geen formaliteit. Europees voorzitter Van Rompuy verdedigde het akkoord na afloop met vuur. Volgens hem blijft de begroting "toekomstgericht", "realistisch" en "gedreven door dringende bekommernissen". "Als je altijd neen zegt, ben je sterk en orthodox. Als je altijd ja zegt, het tegenovergestelde. Je moet keuzes maken", zei Van Rompuy die erop wees dat de middelen voor research en onderzoek, infrastructuur, ontwikkelingssamenwerking en jeugdwerkloosheid wel reëel zullen stijgen.

"Europa is geen spending machine"

De begrotingskunst bestaat er volgens Van Rompuy niet in om zomaar geld uit te geven. "Europa is geen "spending machine". We hebben een gematigde begroting, maar we bleven de essentie in het achterhoofd houden. Er zit een strategie en filosofie achter", klonk het. "Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen, nu is het aan de anderen om dat ook te doen."

Die anderen, dat is het Europees Parlement dat het begrotingsakkoord nog moet goedkeuren. En dat is geen formaliteit. Als het Europees Parlement ergens macht heeft, dan is het daar wel. Het parlement kan de begroting wegstemmen en dan zijn de lidstaten terug bij af.

Cameron en Hollande reageren tevreden

De Britse premier James Cameron reageert tevreden op het akkoord. "Ons grootste probleem is dat de limiet op de kredietkaart van de EU te hoog is. Hij wordt altijd maar verhoogd en iedereen wou dit ook altijd. Nu komt er eindelijk iemand die zegt dat het genoeg is. De limiet moet naar beneden", aldus Cameron.

De Franse premier François Hollande is blij met het behoud van de landbouwsubsidies. "Het is waar dat het landbouwbudget van de EU verminderd is, maar het is op zijn minst bewaard gebleven", aldus Hollande.