Ancienne Belgique zendt concerten uit via YouTube

De Brusselse concertzaal Ancienne Belgique heeft een overeenkomst gesloten met de videosite YouTube om concerten wereldwijd uit te zenden. De primeur is morgen voor het uitverkochte optreden van de Belgische electroband Goose.
© www.pixbykryz.be
De Belgen van Goose speelden vanavond hun 2e van 3 concerten in de AB.

De AB is als een van de eerste concertzalen ter wereld partner geworden van YouTube om concerten wereldwijd en gratis live uit te zenden. Helemaal nieuw is dat niet. De AB doet het al enkele jaren, maar dan via het eigen kanaal ABtv en via de streamingdienst Deezer. Onder meer de concerten van Faithless, Moby en Jónsi waren zo te bekijken.

De overeenkomst met YouTube moet dat beleid uitbreiden. Momenteel zijn er een 20-tal concerten per jaar live te volgen. Dat zouden er nu minstens een 30-tal worden. Niet alle concerten zullen via YouTube te volgen zijn. In de eerste plaats moeten ze uitverkocht zijn en ook de artiesten en hun management zullen het platform (YouTube, ABtv of Deezer) mee bepalen.

De Ancienne Belgique krijgt geen vergoeding van YouTube voor de concerten, maar bespaart wel op de kosten voor bandbreedte. Doordat YouTube reclame zal maken voor de optredens, krijgt de concertzaal bovendien een grotere zichtbaarheid internationaal.

De primeur is voor Goose. De Belgische groep gaf gisteren een eerste van 3 uitverkochte concerten in de AB. Het laatste optreden in de reeks is morgen live te volgen via YouTube.