Archeologen aan de slag in Mechelse kathedraal

De provincie Antwerpen start in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen met werkzaamheden in drie koorkapellen van het gebouw. De operatie is bedoeld om het verval van het interieur tegen te gaan. De provincie maakt van de gelegenheid gebruik om voor het eerst archeologisch werk te laten uitvoeren in de kathedraal.

De vloeren van de drie koorkapellen zijn verzakt en dus dringend aan herstelling toe. In totaal wordt er 90 vierkante meter vloer opengebroken. Omdat het vroeger traditie was om belangrijke personen in de kerk zelf te begraven, is de kans volgens de provincie reëel dat er zich onder de vloeren oude graven bevinden.

Archeologen krijgen dan ook de komende maanden de kans om tijdens de graafwerken wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. In totaal zullen de werkzaamheden zes maanden in beslag nemen en samen met het onderzoek 320.000 euro kosten. De kathedraal blijft wel gewoon toegankelijk voor het publiek.

Naast de vloer worden ook de gipsen en natuurstenen beeldhouwwerken van de kathedraal aangepakt. De metalen onderdelen krijgen een anti-roestbehandeling, de houten beelden krijgen een behandeling tegen houtwormen en ook een gedeelte van het dak wordt hersteld.

Het gaat om de eerste aanpassingen aan het interieur sinds de 18e eeuw. Al deze werken zijn een voorloper van grotere restauratiewerken in de kathedraal, die zullen pas in 2025 achter de rug zijn.