Bedrijvenpark voor 100 Chinese bedrijven staat nog leeg

100 Chinese bedrijven die in februari 2012 beloofd hadden om een vestiging te openen in Vlaanderen, hebben zich hier nog altijd niet gevestigd. Het bedrijvenpark voor die bedrijven langs de A12 in Willebroek staat nog altijd leeg.
In februari vorig jaar werd de komst van de Chinese bedrijven met veel bravoure aangekondigd.

Vorig jaar kondigde de Chinese bedrijvengroep Aigo Entrepreneurs Alliance (AEA), een groep van zo'n 100 Chinese bedrijven, aan dat ze zich in België zou vestigen en van ons land een uitvalsbasis voor de Europese markt zou maken. Bij de aankondiging werd ook gezegd dat er 1.200 jobs zouden worden gecreëerd.

Maar een jaar later heeft geen enkel bedrijf zich hier al gevestigd. In november waren er volgens Flanders Investment en Trade (FIT), het overheidskantoor dat buitenlandse investeerders aantrekt, al contracten getekend met "een tiental Chinese bedrijven". De projectontwikkelaar benadrukte toen dat het project zeker doorgaat.

"3 bedrijven hebben gezegd dat ze de stap wagen en 12 andere zitten in pipeline", benadrukt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. Hij gaat ervan uit dat het project doorgaat. Maar de regeringsleider wijst erop dat het aan de Chinese bedrijven is om hun plannen en engagementen uit te voeren.