Brennan: "Drones enkel als het niet anders kan"

John Brennan, de toekomstige CIA-baas, is door de Amerikaanse Senaat duchtig op de rooster gelegd. Hij verdedigde vurig de drone-aanvallen die zijn land onder meer in Pakistan uitvoert.
AP2011

Voor Brennan is het geen probleem dat onschuldige omstaanders of zelfs (aan Al Qaeda gelieerde) Amerikanen omkomen bij een drone-aanval als dat vele andere levens kan redden. Hij benadrukt wel dat het altijd beter is om een terrorist op te pakken dan om hem te doden. "Zo kunnen we ze ondervragen en mogelijke nieuwe aanvallen verijdelen", zegt hij.

Het is overigens volgens Brennan een grote misvatting dat de VS heel veel en heel snel drones inzetten om terroristen te straffen voor wat ze in het verleden gedaan hebben. "We vallen enkel aan als dat de laatste mogelijkheid is die we hebben om levens te redden, als er dus geen enkele andere mogelijkheid is om de bedreiging uit te schakelen."

Hij ziet het als toekomstige CIA-baas als zijn taak om de misverstanden over de drone-aanvallen die nu bestaan, uit de wereld te helpen door er in het vervolg veel duidelijker over te communiceren. De VS heeft sinds 2004 zo'n 350 drone-aanvallen uitgevoerd. Een drone is een onbemand vliegtuigje dat ingezet kan worden voor spionage-opdrachten en - indien met het een wapen uitgerust is - een zeer gerichte aanval kan uitvoeren.

Wie is Brennan?

John Brennan volgt ex-generaal David Petraeus (kleine foto) op als hoofd van de CIA. Petraeus stapte in november vorig jaar op nadat bekend was geraakt dat hij een buitenechtelijke affaire had met zijn biografe. De 57-jarige Brennan werkt al 25 jaar binnen de CIA. De afgelopen jaren was hij de hoogste antiterreuradviseur van president Obama. In 2011 nog was hij betrokken bij het plannen van de raid waarbij Osama bin Laden werd omgebracht.

In 2008 was Brennan ook al in de running om topman te worden bij de CIA. Maar omdat er vragen waren gerezen over zijn rol bij het gebruik van omstreden ondervragingstechnieken, zoals waterboarding, trok hij zich terug. Brennan ontkende wel dat hij betrokken was bij het inzetten van de controversiële methoden en heeft zich uitgesproken tegen het gebruik ervan.