Duitsers gaan op 22 september naar de stembus

De verkiezingen voor de Duitse Bondsdag zullen op zondag 22 september plaatsvinden. Dat heeft de woordvoerder van bondspresident Joachim Gauck bekendgemaakt. In Duitsland beslist de president over de datum van de verkiezingen.

Dat er dit jaar een nieuw parlement wordt verkozen, was al langer bekend, maar het was wachten op president Gauck om de precieze datum mee te delen. Op dezelfde dag kiest ook de deelstaad Hessen een nieuw regionaal parlement. In Beieren zal dat gebeuren op 15 september.

Op dit ogenblik wordt de Bondsrepubliek geregeerd door een coalitie van de conservatieve CDU-CSU van kanselier Angela Merkel en de liberale FDP. Het is afwachten of Merkel een derde ambtstermijn kan versieren.

In de peilingen staat de alliantie van CDU en CSU van Merkel voor op de sociaaldemocratische SPD, maar de liberale coalitiepartner FDP zou veel stemmen verliezen. Als dat bevestigd wordt, zou Merkel een coalitie kunnen sluiten met de SPD, net zoals tijdens haar eerste ambtstermijn. Op dit ogenblik sluiten beide grote partijen dat uit, maar het woord is uiteraard aan de kiezer.