Een op de drie stadsjongeren niet tolerant

Een kwart van de moslimjongeren vindt geweld tegen homo's gerechtvaardigd. Eén op de drie Vlaamse jongeren staat uitgesproken negatief tegenover moslims. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij Antwerpse en Gentse scholieren. Maar er is beterschap in zicht.

Uit een grootschalig onderzoek bij Antwerpse en Gentse scholieren blijkt dat tolerantie voor een derde van hen geen evidentie is. Een kwart van de moslimjongeren vindt geweld tegen homo's gerechtvaardigd, 1 op de 5 moslimjongeren vindt het goed dat homo's in sommige landen de doodstraf krijgen. Ook antisemitisme blijkt wijdverspreid onder de islamitische jongeren.

Een op de drie Vlaamse jongeren staat dan weer uitgesproken negatief tegenover moslims. 20 procent van de Vlaamse jongeren denkt dat veel moslims crimineel zijn en vindt niet dat moslims hier hun geloof mogen belijden.

"Culturele diversiteit zorgt voor spanningen"

De cijfers lijken heel negatief, maar professor Mark Elchardus (VUB) relativeert. "Iemand die voor de eerste keer dergelijke cijfers ziet, denkt dat ze negatief uitvallen", zegt hij in "De ochtend." "Wie er al langer mee bezig is, ziet in deze cijfers een sprankel hoop." Zo wijst Elchardus op het feit dat 45 procent van de Vlaamse jongeren positief staan tegenover moslims. Er is dus beterschap in zicht.

Dezelfde nuance is volgens Elchardus op zijn plaats als het over de tolerantie tegenover holebi's gaat bij moslimjongeren. "Moslimjongeren nemen een veel negatievere houding in tegenover homoseksuelen dan Vlaamse jongeren, maar tegelijkertijd stellen we vast dat binnen die groep van moslimjongeren ook grote verdeeldheid is."

We staan volgens de VUB-professor voor een reeks belangrijke uitdagingen. "Culturele diversiteit zorgt voor spanningen nu en in de toekomst", zegt hij. "We moeten volop inzetten op het vinden van een gemeenschappelijke ruimte. Onze traditie is dat we iedereen in zijn eigenheid moeten erkennen, maar dat er een gemeenschappelijke ruimte moet zijn van normen die iedereen respecteert."