Een op de drie stadsjongeren niet tolerant. Verbazingwekkend?

Een kwart van de moslimjongeren vindt geweld tegen homo's gerechtvaardigd. Eén op de drie Vlaamse jongeren staat uitgesproken negatief tegenover moslims. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij Antwerpse en Gentse scholieren. Maar er zou beterschap in zicht moeten zijn.

Voor1 op 3 Antwerpse en Gentse scholieren is tolerantie geen evidentie. Een kwart van de moslimjongeren vindt geweld tegen homo's gerechtvaardigd, 1 op de 5 moslimjongeren vindt het goed dat homo's in sommige landen de doodstraf krijgen. Ook antisemitisme blijkt wijdverspreid onder de islamitische jongeren.

Een op de drie Vlaamse jongeren staat dan weer uitgesproken negatief tegenover moslims. 20 procent van de Vlaamse jongeren denkt dat veel moslims crimineel zijn en vindt niet dat moslims hier hun geloof mogen belijden.

Maar volgens professor Elchardus die het onderzoek mee heeft gevoerd, is er hoop. 'Onze traditie', zegt Elchardus, ' is dat we iedereen in zijn eigenheid moeten erkennen, maar dat er een gemeenschappelijke ruimte moet zijn van normen die iedereen respecteert.'

Maar hoe komt het dat jongeren zoveel vooroordelen hebben? Hoe komt het dat ze elkaar niet kunnen of willen begrijpen? Wie of wat voedt de antipathie?

Uw beschaafd geformuleerde én onderbouwde mening is welkom.

 

@Allen: deelnemen aan deze discussie impliceert dat u zich schikt naar de regels voor deelname aan onze discussieforums; lees dus de regels - mod.

lees ook