Eerste zelfmoordaanslag in Mali is mislukt

In Mali is voor het eerst een zelfmoordaanslag gepleegd. Gisteren nog hadden moslimrebellen gewaarschuwd dat ze zelfmoordterroristen hadden gerekruteerd. De Fransen in het land vrezen een lange guerrilla-oorlog.

Vanmorgen heeft een motorrijder in Gao zijn bommengordel doen ontploffen bij een legerpost. Alleen de zelfmoordterrorist zelf is om het leven gekomen. De soldaten zijn enkel lichtgewond geraakt. Gisteren nog hadden moslimrebellen gewaarschuwd dat ze zelfmoordterroristen hadden gerekruteerd om het Malinese en het Franse leger aan te vallen.

Franse, Malinese en ECOWAS-troepen voeren in het West-Afrikaanse land strijd met fundamentalistische moslimrebellen die het noorden van het land bezet hadden. Vooral door de Franse hulp zijn de rebellen uit zo goed als alle belangrijke steden verdreven. Gisterenavond hadden de Fransen een van de laatste bolwerken van de islamisten in het land bereikt, maar moeten nu vrezen voor een lange guerrilla-oorlog.

Ook in buurland Nigeria viseren moslimextremisten nieuwe westerse doelwitten. In de stad Kano beschoten ze twee gezondheidsposten waar verplegers een poliovaccinatie aan het uitvoeren waren. Er vielen zeker 9 doden. Hoewel de ziekte in de regio nog veel slachtoffers maakt, zijn de gezondheidsposten wel vaker het doelwit van extremisten omdat ze westerse geneesmiddelen verwerpen.

AP2013