Europees onderzoek naar pil Diane 35

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de anticonceptiepil Diane 35 en zijn generische varianten. Het onderzoek komt er op vraag van het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM, dat eerder besloot om de pil in Frankrijk uit de handel te laten nemen. De pil wordt er in verband gebracht met vier sterfgevallen.

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking PRAC de opdracht gegeven om de anticonceptiepil Diane 35 en zijn generische varianten te onderzoeken.

In Frankrijk is de pil uit de handel genomen, omdat Diane 35 in verband gebracht wordt met vier sterfgevallen. Volgens het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM zijn de vrouwen omgekomen door bloedklonters, die gelinkt worden aan Diane 35. De Europese regelgeving bepaalt dat er een gecoördineerde Europese aanpak moet volgen indien een van de lidstaten actie onderneemt tegen een medicijn dat in meer dan een land wordt toegelaten.

In afwachting van het resultaat van het onderzoek, wordt vrouwen die Diane 35 of een generische variant gebruiken aangeraden om niet te stoppen met het geneesmiddel. "Wie zich zorgen maakt, richt zich best tot zijn arts", klinkt het.