Europees Parlement dreigt begroting af te schieten

De vier grootste fracties in het Europees Parlement willen niet weten van het akkoord over de begroting 2014-2020 dat vanmiddag bereikt is op de Europese top in Brussel. Zonder fiat van het EU-parlement kan die begroting niet in werking treden.

Gisteren had de voorzitter van het Europese Parlement, de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz, er al mee gedreigd dat zijn instelling het op handen zijnde ontwerp niet zou goedkeuren. Vandaar reageerde ook liberaal fractievoorzitter Guy Verhofstadt erg negatief;

Vanavond hebben dan de leiders van de vier grote fracties in het Europees Parlement gedreigd met een afwijzing. Het gaat om de christendemocraten, socialisten, liberalen en groenen.

Die betreuren het dat EU-president Herman Van Rompuy hen de voorbije maanden niet heeft betrokken bij de onderhandelingen. De fracties wijzen ook een besparingsbegroting voor zeven jaar af en willen met de Europese leiders en de Commissie onderhandelen over bijsturingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft intussen laten verstaan dat er over een en ander nog te praten valt.

Zonder fiat van het parlement kan de EU-begroting niet in werking treden.