Gat in de ozonlaag boven Zuidpool erg klein

Het gat in de ozonlaag boven Antarctica is het kleinste dat in de laatste tien jaar is waargenomen. Dat heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA gemeld op basis van metingen van de Europese satelliet MetOp.
De evolutie van het ozongat boven de Zuidpool. In de blauwe gebieden zit het minste ozon.

Sinds het begin van de jaren tachtig ontwikkelt zich van september tot november een gat in de ozonlaag boven het Zuidpoolgebied. De hoeveelheid ozon, die ons beschermt tegen de UV-straling van de zon, kromp soms tot 70 procent van de normale hoeveelheid. Het fenomeen is extremer dan boven de Noordpool en het gat strekte zich soms uit tot boven delen van Zuid-Amerika en Australië.

Maar dankzij internationale akkoorden over de bescherming van de ozonlaag, daalde vanaf het midden van de jaren tachtig de concentratie van de ozon-killer CFK's in de atmosfeer drastisch.

Uit observaties op de langere termijn blijkt dat dankzij die akkoorden de ozonlaag zich aan het herstellen is. Toch waarschuwt de ESA ervoor dat het nog tot midden deze eeuw kan duren voor de concentratie aan stoffen die ozon afbreken in onze atmosfeer weer het peil van de jaren zestig heeft bereikt.