Groen licht voor proefvlucht met Dreamliner

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten de toestemming gekregen om testvluchten uit te voeren met de Boeing 787, de zogenoemde Dreamliner. Alle Dreamliners wordt sinds vorige maand aan de grond gehouden na enkele incidenten.

Vorige maand moest een toestel van de Japanse maatschappij ANA een noodlanding maken nadat er rook was ontstaan in de cockpit. Oorzaak waren problemen met de batterij. Ook in andere Dreamliner-toestellen hebben zich gelijkaardige incidenten voorgedaan.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) besliste daarop om alle Dreamliners wereldwijd aan de grond te houden tot er meer duidelijkheid was over de oorzaak. De FAA mocht die beslissing nemen omdat het enige land dat een wereldwijd vliegverbod voor een vliegtuigtype kan uitroepen, het land is waar het toestel geproduceerd wordt.

Ingenieurs hebben zich sindsdien gebogen over de mogelijke oorzaken van het probleem. Boeing mag nu van de FAA proefvluchten houden met de Dreamliner om gegevens in te winnen over de batterijen en de elektrische systemen "terwijl het toestel in de lucht hangt."

Boeing moet zich wel aan een reeks veiligheidsvoorschriften houden: er mag bijvoorbeeld alleen in bepaalde zones boven onbevolkt gebied gevlogen worden.