Laporte weg bij Foire du Livre na De Wever-rel

De Brusselse journalist Christian Laporte heeft ontslag genomen als bestuurder van de Foire du Livre, de Franstalige tegenhanger van de Boekenbeurs. De aanleiding is de rel rond N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die werd geweerd van de beurs door de organisatie. Laporte kan zich niet verzoenen met die beslissing.

"Ik heb een brief gestuurd naar de leden van de raad van bestuur om hen in te lichten over mijn beslissing", zegt Laporte vandaag. Zijn ontslag is een gevolg van de beslissing om de boekvoorstelling van Bart De Wever niet te laten doorgaan. De politieke journalist van La Libre Belgique, die ook vaak te gast is in Vlaamse politieke programma's, vindt dat een inbreuk tegen de deontologische regels en tegen de vrije meningsuiting.

De Wever zou op de Foire du Livre, die plaatsvindt van 7 tot 11 maart in Brussel, zijn boek "Derrière le miroir" voorstellen, een verzameling van vertaalde columns die eerder verschenen in De Morgen en De Standaard. Daarnaast zou hij er ook in debat gaan met enkele andere gasten.

Ana Garcia, de commissaris-generaal van de beurs, meldde enkele dagen geleden echter dat de plannen niet konden doorgaan. Volgens haar had uitgever Le Cri de inschrijvingsprocedure niet correct gevolgd. Bij de uitgeverij reageerde men woest. Volgens Le Cri is de echte reden dat de organisatie niet wil dat de Vlaams-nationalistische De Wever de andere gasten op de boekenbeurs in de schaduw stelt.

Ook Laporte, die bestuurder is bij de Foire du Livre, is het niet eens met wat Garcia zegt. "Dat argument is weinig geloofwaardig. In de uitgeverswereld weet men dat boeken nu eenmaal plots kunnen verschijnen en nieuwswaardig zijn. Dat gebeurt constant." Volgens Laporte was het debat met De Wever wel op zijn plaats geweest. "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de organisatie de vrijheid van meningsuiting niet heeft willen toestaan", zegt hij.